Aktuális

Megmentették a kis Lillát a járókelők

Hunyadi Áron

Létrehozva: 2014.02.26.

Vajon teljesen kiveszett az emberekből az együtt­érzés? – erre volt kíváncsi a Bors. Egy tízéves kislány, Lilla volt ebben segítségünkre, aki vállalta, hogy a budapesti Kálvin téren a hűvös időben, kabát nélkül leüljön egy padra. Segítenek neki a járókelők?

Már tizenegymilliónál is többen nézték meg a világhálón azt a videót, ami a norvég fővárosban, Oslóban készült. Egy 11 éves kisfiú, Johannes ül kabát nélkül egy buszmegállóban. Az eseményeket rejtett kamera rögzítette, a kisfiú beépített gyermekszínész. Az alkotók arra voltak kíváncsiak: vajon milyen reakciót vált ki egy fázó gyermek az emberekből? A norvégok pedig hibátlanra vizsgáztak: többen is odaadták kabátjukat, kesztyűjüket, kérdezgették Johannest, hogy miben tudnának segíteni.

Ezek után a Bors arra volt kíváncsi: vajon a fenti leckét, hogy mondjuk fel mi, magyarok? Ennek érdekében lapunk is felkért egy gyerekszínészt: a tízéves Klanicza Lillát, aki már több filmben, reklámban és klipben is szerepelt. Helyszínül a fővárosi Kálvin teret választottuk. Nemrég újították fel, fontos közlekedési csomópont, sokan járnak arra.

Munkatársaink a közelben tartózkodtak, nehogy a kislánynak baja essen, édesanyja szintén egy közeli kávézóban várta, hogy Lilla néhány perc didergés után bemenjen kicsit megmelegedni és egy forró csokit inni. Szerencsére egyszer sem kellett öt percnél többet a hidegben ücsörögnie, hogy valaki megszánja.

10.20: Lilla fázósan ücsörög egy padon Kálvin János szobra közelében. Kicsit megijedünk: tucatnyian mennek el a kislány mellett, sokan észre sem veszik. Aztán néhány perc elteltével mégiscsak odaül mellé egy fiatal srác. Beszél pár szót vele, majd leveszi a kabátját és Lillára adja. – Láttam, hogy egy gyerek, aki egyedül van és fázik, így természetes, hogy segítettem. Kérdeztem, merre van az anyukája, ha öt perc alatt nem kerül elő, biztos kihívom a rendőrséget – mondta az ipari alpinistaként dolgozó, csak Bandiként bemutatkozó férfi, miután elmondtuk neki: csak kísérletről van szó.

10.26: Újabb két-három perc telik el, mire valaki megsajnálja Lillát. Ezúttal is egy férfi az, aki pár szó után máris veszi elő a telefonját. Fischer Ferencet éppen akkor világosítjuk fel, mikor már beütötte a 112-t. – Nyilván a kabátomat is odaadtam volna később, de előbb a rendőrségnek akartam szólni – magyarázza.

10.36: Újabb melegedő után, ezúttal szinte még le sem ül Lilla, máris ott terem egy nő. Fülén a telefon, már azt hisszük, ő is az egyenruhásoknak akar szólni, de kiderül, csak a férje hívta épp, de neki is megfordult a fejében, ha leteszi, őket értesíti. – Nekem is vannak gyerekeim, persze, hogy megálltam, nem is értem, hogy mehet el e mellett valaki – mondta Fenyvesi Krisztina.

10.43: Ismét nem telik el sok idő, talán még egy perc sem, egy idős házaspár áll meg a kislány mellett. Rövid beszélgetés után a feleség a sálját adja oda Lillának. Mikor megtudják, miről van szó, Mária felháborodik. – Hogy gondolják, hogy kitesznek ilyennek egy gyereket?! És, ha valami baj éri? – esett nekünk. Férjével, Györggyel együtt próbáljuk nyugtatni, hasztalan. Természetesen az egész kísérlet alatt néhány méterre voltunk Lillától, hiszen mi sem akartuk, hogy baja essen.

10.50: Most telik el a legtöbb idő, talán 4–5 perc is, mire valaki eszmél. Egy hajléktalan férfi segít: ő saját pokrócát teríti rá. – Éppen a boltból jöttem, mikor megláttam. Én már csak tudom, milyen az utcán fázni! – mondja a hajléktalan Tóth János. Ő volt az egyetlen, aki nem akart szólni a rendőrségnek…

11.06: A teszt után indulunk vissza a szerkesztőségbe. Kicsit tartottunk attól, hogy Lillának senki sem segít, de ránk cáfoltak a budapestiek. Ha másban nem, segítőkészségben hozzuk a norvég szintet… 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165098_auto_resized.jpg
origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143888_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165736_auto_resized.png
hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714170014
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714170014
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714170014
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714170014
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai