Aktuális

Megkerülhetetlen tippek használtautó-vásárláshoz

Bors

Létrehozva: 2018.06.24.

A használt autó megvásárlása mindig lutri egy kicsit. Ha hosszas keresgélés után ráakad egy autó­ra, ne hagyja, hogy az érzelmei elragadják, próbálja meg a racionalitás talaján alaposan szemügyre venni a portékát.

Forrás: Thinkstock

Az előzetesen kiválasztott autók megvizsgálása gondosságot igényel. Először is kérjünk egy állapotlapot az autóhoz. A kereskedések többségében már van ilyen, de persze nem kell feltétlen hinni az abban leír­taknak. Javasoljuk, hogy egy független, a típust ismerő szervizben, szerelőnél akár saját költségünkön is végeztessünk el egy felmérést. Már az is figyelmeztető jel lehet, ha a kereskedő ehhez nem járul hozzá. Egy szervizben mindig jobban fogják tudni, mit is kell nézni az adott modellen, nem beszélve arról, hogy meg tudják emelni az alánézéshez, vagy épp fel tudnak állni egy lengéscsillapítókat is ellenőrző fékpadra.

Persze nézze át saját maga is, keressen árulkodó nyomokat, hogy az autó állapota azonos szinten van-e a futott kilométerekkel. Sajnos a használt autóknál még mindig gyakori az órate­kergetés, pedig egy karbantartott, végig szervizelt autónál ma­napság a kétszázezer kilométe­res futás sem kell, hogy fejfájást okozzon.

Külső mustra. Nézze át alaposan a karosszériát. Egyrészt idősebb autóknál keresse a rozsda nyomait, elszíneződött vagy hólyagosodó festék árulko­dó nyom lehet. Nézze meg, javították-e az autót, érdemes a ka­rosszériaelemek közötti hézagokat is végignézni, szépen futnak-e a csíkok, és egyenletesek-e. Tekintse meg az autó átlagos megjelenését, karcokat, kőfelverődéseket, egyéb sérüléseket. Érdemes a szélvédőre is vetni egy pillantást.

Műszakilag kevés dolog állapítható meg egy autó állapotáról kavicsos telephelyen. Hiába nyomkodja meg az autó négy sarkát, abból használható információt nem fog nyerni. Érdemesebb a keréktárcsák nyílásain a féktárcsák állapotát megnézni, ujjal benyúlva érezhető, mennyire vállasak a tárcsák. Tekerje ki egyik oldalra a kormányt, így be tud nézni a lengéscsillapító szárára, van-e rajta bármilyen olajfolyás. Érdemes a féltengely gumiharangjait is ellenőrizni, nincs-e szakadás  vagy folyás a tengelyen. Kifordítás közben figyeljen a hangokra, ha ropog vagy kattog a kormánymű, az drága javítás is lehet. A motortér esetében külön jó, ha nincs lemosva, kiglancolva, mert így pontosabb képet kaphat az esetleges olajfolyásokról. Az olajbetöltő sapkát felnyitva benyomást szerezhet a motor állapotáról, ha fehér hab van rajta, az nem jelent jót. Járó motornál az erős kartergáz a motor elhasználódottságát mutatja.

Az utastér állapota sokat elárul az autó előéletéről. Persze manapság a varázsgarázsok gyönyörűre tudnak tisztítani még leharcolt autókat is, de a kormány és a váltó borítása, a pedálok gumitakarói utalhatnak az autó állapotára. Érdemes az üléseket és a padlószőnyegeket is alaposan szemügyre venni. Sokan elfelejtik az elektromos berendezések kipróbálását, ezért nyomkodja végig az ablak­eme­lőket, lámpákat, esetleg ülésmozgatást, szóval mindent. Szánjon időt a klíma kipróbálására is. Járó motornál kapcsolja legalacsonyabbra, és nézze meg, kellően hideg érkezik-e a befúvónyílásokon.

Ellenőrizze az autó iratait, egyeztesse az alvázszámot a forgalmival, illetve a műszaki vizsga idejére is vessen egy pillantást. Ha szervizkönyves az autó, lapozzon bele, nézze meg, hogy az egyes karbantartások nagyjából azonos ritmusban vannak-e, illetve változatosak-e, mert gyakran előfordul utólagosan egy tollal valaki által kiállított szervizkönyv is. Persze a legnagyobb gondosság mellett is elôfordulhatnak rejtett hibák, jó tudni, hogy míg magánszemélytől vásárolt autónál egy év, kereskedőtől vásárolt autónál két év szavatosság illeti meg a vásárlót.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132438_auto_resized.jpg
origo.hu

Vízhordó melltartó, öngyújtós parfüm, és a nagymellű felszolgálók légitársasága - ez mind igaz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27108_resized.jpg?avcount=1713265217
origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zokogásba tört ki az apa, az újságból tudta meg, miért halt meg 12 éves fia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133435_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Milák Kristóf és Kós Hubert számára is fontos hír érkezett Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130547_auto_resized.jpg
ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133074_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27109_resized.jpg?avcount=1713265217
origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132857_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt: okosabb vagy, mint egy ötödikes?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134221_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két hónapja, a legnagyobb titokban szervezkedett Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127599_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ae4RZb5-5qyhiL4m4yCopGRHVFB65IgKe8GwZUU2irc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhNDA3MDYyYjExYjQwZDdhYTY1YzhjODM0ODU3MzAw.jpg
Hullámsír

Megdöbbentő fordulat a Hableány-katasztrófájában