Megjárták a poklot az ISIS-től szökött szexrabszolgák

Több mint ötezer jazidi vallású nőt ejtettek fogságba az Iszlám Állam (ISIS) harcosai az észak-iraki Szindzsár városának tavaly augusztusi elfoglalásakor. Ezeknek a kurd vallási kisebbséghez tartozó nőknek végig kellett nézniük családjuk könyörtelen elpusztítását, és őket is csak azért hagyták életben, hogy szexrabszolgának használják, illetve eladják őket.
Több mint ötezer jazidi vallású nőt ejtettek fogságba az Iszlám Állam (ISIS) harcosai az észak-iraki Szindzsár városának tavaly augusztusi elfoglalásakor. Ezeknek a kurd vallási kisebbséghez tartozó nőknek végig kellett nézniük családjuk könyörtelen elpusztítását, és őket is csak azért hagyták életben, hogy szexrabszolgának használják, illetve eladják őket.

A szörnyűséges kínzások közepette a fiatal nők, sokan köztük tinédzserek, 7–10 hónapig maradtak csupán életben, belehaltak a kegyetlen bánásmódba. Néhányuknak azonban sikerült megszökniük fogva tartóiktól, és elmesélték történetüket. Egy iraki fotós, Seivan Salim fényképsorozatot készített róluk hagyományos jazidi menyasszonyi ruhában, amely a tisztaság jelképe. A brit Daily Mail összeállítása szerint az egyik áldozat, a 21 éves Perla tíz hónapot töltött fogságban. Így emlékezett a kegyetlen időszakra:

– Egy föld alatti odúban tartottak minket fogva. A lányokat rendszeresen verték, mert nem akartak áttérni az iszlám hitre.

A 28 éves Rooba több száz hasonló sorsú nővel is kapcsolatba került tíz hónapos fogsága során.

– Egy nagy teremben háromszáz nő volt, gyerekekkel, kisbabákkal. Mindannyian sírtak az éhségtől, naponta csak egy tojást kaptak enni. Engem egy negyvenéves szaúdi férfi vett meg. Az asztalra tett egy kést, egy pisztolyt és egy kötelet, és azt mondta, menjek hozzá feleségül, mert ha nem, ezeket fogja rajtam kipróbálni. Nemet mondtam, nagyon megvert, de nemcsak engem, hanem a három­éves unokahúgomat is. Megpróbált megerőszakolni, de nem tudott, ezért túladott rajtam. Az új helyen a ház ura azt mondta: vele kell aludnom, hogy igazi muszlim váljon belőlem. A felesége nagyon dühös volt a kis unokahúgomra, mert nem beszélt arabul. Borsot szórt a szájába, és bezárta egy szobába, vizet sem adott neki. Agyba-főbe verte a kislányt, a sérülései még ma is látszanak. Nem engedte, hogy kicseréljem a pelenkáját egy hétig.

A 18 éves Nasira számára tizenegy hónapig tartott a szavakkal ki nem fejezhető rémálom.

– Az ISIS emberei azt akarták, térjünk át az iszlám hitre. Valamennyien sírtunk, még az apám is. Mindenünket elvették, a falunkból négy teherautónyi fiatal férfit lemészároltak. Rakkába kerültem, ott láttam egy kurd harcost lefejezve és keresztre feszítve, leírhatatlan látvány volt.

Csodával határos módon élték túl sokan a válogatott kínzásokat, köztük a 22 éves Azhin.

– Az egyik tartóm addig verte pisztollyal a fejemet, amíg ömleni kezdett belőle a vér. Elvesztettem az eszméletemet, ezután visszalökött a cellámba. Tőle egy olyan helyre kerültem, ahol öt hónapon keresztül minden éjszaka kiválasztott magának egy férfi. Enni alig kaptam, mosakodni nem tudtam. Ismét eladtak, ezután éjszakánként már hatan erőszakoltak meg. Közben kikötötték a kezem és a lábam.

A 27 éves Delvin négy hónapig volt fogságban. Ez idő alatt gyereket hozott a világra, de állapota nem akadályozta meg fogva tartóit abban, hogy a szülés előtt és után is rendszeresen erőszakot tegyenek rajta.

– A legszörnyűbb az volt, hogy Szindzsárban láttam a vérengzést. Az utat holttestek borították. Azt is végig kellett néznem, ahogy kíméletlenül megerőszakolnak egy 12 éves kislányt – idézte föl könnyek között a 18 esztendős Amal, aki tizenegy hónapon át volt kiszolgáltatva kegyetlen kínzóinak.