Meghalt Morzsi, mit tegyek a tetemével?

Ha elpusztul a házi kedvenc, sok gazda tanácstalanul áll, mit tegyen, tehet az állat tetemével. Azoknak van könnyebb dolguk, akiknek van saját kertjük, és a talajvíz másfél méterrel a felszín alatt húzódik, ők ugyanis eltemethetik ott­hon a kedvencüket.
Ha elpusztul a házi kedvenc, sok gazda tanácstalanul áll, mit tegyen, tehet az állat tetemével. Azoknak van könnyebb dolguk, akiknek van saját kertjük, és a talajvíz másfél méterrel a felszín alatt húzódik, ők ugyanis eltemethetik ott­hon a kedvencüket.

Persze leg­alább másfél méterre a szomszédtól, illetve létezik egy súlyhatár is: száz kiló fölötti állatot nem lehet végső nyugalomra helyezni a kertünkben. Mindezt egy vidékfejlesztési minisztériumi rendelet szabályozza.

Ha nem a kertváros volt az állat otthona

Ha lakótelep kellős közepén élünk, kicsit nehezebb dolgunk van. Akkor már a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis ha elvisszük a tetemet a legközelebbi állatorvoshoz, ő természetesen elintézi helyettünk a megsemmisítést, aminek az ellenérté­ke változó. Ha a gyepmesterhez visszük, átlagosan kilogrammonként bruttó 200 forintért veszi át a testet. Ha ki akar­ná vinni az erdőbe vagy a kedvenc helyére, inkább ne tegye, ugyanis büntethető, ráadásul ha nem jól hantolja el, a ragadozók kiássák, és hát ez nem az a végtisztesség, amit az ember a szeretett állatának szán.

Koporsó vagy hamvasztás

Akinek fon­tos, hogy a szeretett lény hamvai ná­la legyenek vagy ő szórhassa szét, erre már szerencsére Magyarországon is van lehetősége. Létezik ugyanis mobil hamvasztás, amely Kiskundorozsmán startol – bárhová elmegy az országban –, és a végtisztesség megadását kilencven kilóig vál­lalja. A gazdi egy hamvasztást megelőző kegyeleti szertartást is kap, majd a kiválasztott urnába kerülnek a hamvak. Az egész ceremónia két-három órát vesz igénybe.

Ha temetéspárti, mert szereti, ha van egy hely, amelyet időről időre meglátogathat, akkor a legrégebbi magyarországi kisállattemetőt is választhatja Alsónémediben. Itt már csaknem ötezer kisállat nyugszik. Az ár macska vagy kistermetű kutya esetében harmincezer forint körül van, és tartalmazza a koporsó, a kopjafa és a réztábla árát, valamint a sírgondozást. Aki extra igénnyel érkezik, annak már meglehetősen mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen akár 250 ezer forintot is el lehet költeni egy sírkőre.

© © Bors / Knapp Zoltán

Ma már a legtöbb nagyvárosban vagy környékén van állattemető. Az árak változóak, és bár természetes, de fontos tudni, fizetni kell azért, hogy gondozzák a sírt. Egy általunk felkeresett temetőben ennek ára ötezer forint.