Megfordította a képet, és sokkot kapott a döbbenettől

Ön járt már így? Most garantáltan fog!
Ön járt már így? Most garantáltan fog!

Aki látta az utóbbi idők egyik legemlékezetesebb magyar filmjét, a Liza, a rókatündért, az biztos emlékszik arra, hogy az egyik főszereplő gyakran készít olyan rajzokat, amik 180 fokban elfordítva is értelmezhető képet adnak ki. Nos, összeállításunkban ehhez hasonló optikai illúziókat gyűjtöttünk össze - amik egyrészt viccesek, másrészt bizonyítják, mennyi mindent bele tud látni az emberi agy egy-egy formába.

A 180 fokban elforgatható képek egyik legérdekesebb - és legelterjedtebb - verzióit az ambigrammák adják. Ezek olyan kalligrafikus szövegek, amik elforgatva szintén értelmes szöveget adnak ki. Az utóbbi időben Dan Brown regényie, elsősorban az Angyalok és démonok hatására örvendenek nagy népszerűségnek.

Art & Science vagy Philosophy - azaz művészet és tudomány, avagy filozófia. Attól függ, honnan nézzük.

Egy másik - igen elterjedt - ambigramma pedig az titkos illuminátus rend nevét teszi „forgathatóvá”. Ide kattintva egyébként Ön is csinálhat hasonló ambigrammákat!

Nem ambigrammák, ugyanakkor hasonló hatást érhetnek el a következő illuzionisztikus képek is: elefántot lát vagy hattyút? Zsiráfot vagy fókát? Ráncos vénasszonyt vagy gyönyörű királylányt?

Csontváry is szeretett játszani

Természetesen nem újkeletű felfedezés, de a képjátékok kapcsán mindenképp érdemes megemlíteni Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című festményét. A kép azóta örvend kiemelt népszerűségnek, hogy Pap Gábor művészettörténész egy izgalmas, egzotikus értelmezést adott a műhöz. Ő ugyanis eljátszott azzal, mi történik, ha a kép tengelyére egy tükröt helyezünk - ha a bal oldalt tükrözzük, akkor egy imádkozó öregembert, ha a jobbat, akkor egy kezét dörzsölő ördögfigurát kapunk. Véletlen lenne vagy a festő tudatosan így alkotta meg a képet? A kérdés valószínűleg mindörökké megválaszolatlan marad.

Persze az összeesküvés-gyártók előszeretettel tükrözgetik a híresebbnél híresebb festményeket. A legkedveltebb áldozat Leonardo, akinek több képén is földönkívüliekre utaló jeleket vélnek felfedezni a megszállottak. Lássuk be: míg Csontvárynál akár el is fogadhatjuk, hogy tudatos volt, amit Pap felfedezett, Leonardo idegenjeit inkább csak megmosolyogjuk...