Megdöbbentő ítélet a vörösiszap-perben

Elsőfokon mindegyik vádlottat felmentette a vörösiszap-perben a Veszprémi Törvényszék.
Elsőfokon mindegyik vádlottat felmentette a vörösiszap-perben a Veszprémi Törvényszék.

Mind a 15 vádlottat felmentette a 2010 októberében történt iszapkatasztrófa miatt indult büntetőperben csütörtök délelőtt a Veszprémi Törvényszék: az elsőfokú ítélet szerint tehát a MAL Zrt. vezetői nem felelősek a tíz ember halálát okozó vörösiszap-áradásért.

A MAL-t vezető B. Zoltánhoz hasonlóan az összes vádlott végig tagadta bűnösségét, a vádlottakat többnyire
halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás miatt állították bíróság elé.

A bírósági tárgyaló zsúfolásig megtelt, a MAL vezetőinek, a vádlottak rokonai, barátai jelentek meg, egyikük egy halk tapsot is megeresztett az ítélet hallatán.

© Fotó: Fejér Bálint

Az ajkai iszaptározó gátszakadása 2010. október 4-én három falut öntött el, és tette egy részüket lakhatatlanná: Devecsert, Kolontárt, Somlóvásárhelyet. Tíz ember halt meg, kétszázan megsérültek.

Az ítélet indoklását váratlanul egy jobbikos országgyűlési képviselő zavarta meg: „Ennyit ér tíz ember élete?!” feliratú plakátot feszített ki, rajta a halálos vörösiszappal borított kisgyermek portréjával, majd elkiáltotta magát:

– Felháborító az ítélet!

A férfit ki kellett vezetni a teremből.

© Fotó: Fejér Bálint

– Sajnos felmentő ítéletre szàmítottunk, és fontos ez ellen tiltakozni – mondta a Borsnak az akciója után Kepli Lajos.

– Úgy látszik, egyedül vagyok itt, aki a tíz áldozatot képviseli, ráadásul eltelt öt év, az emberek, a károsultak maguk is belefásultak az ügybe. Bízom benne, hogy az ügyészség fellebbez, és másodfokon más ítélet születik – tette hozzá.