Aktuális

Maszkpártiak és maszkgyűlölők: kettészakadt az ország

Bors

Létrehozva: 2020.05.09.

Fuldoklunk benne, utáljuk, de hordjuk: a magyarok többsége nagyon fegyelmezetten viseli a maszkot a tömegközlekedésben, a boltokban.

Forrás: Ripost

Az emberek kétharmada maszkpárti – derült ki a Ripost szavazásából. Mindenkit nagyon foglalkoztat a téma, ami abból is kiderült, hogy rengeteg szavazat érkezett: egy óra alatt százan szavaztak, miután kitették a Facebookra kérdést, ami szerint „Helyesled, hogy lassan már mindenhol maszkot kell hordani?

IGEN

Dohoczky Zsuzsa

„Vagy hordjuk, vagy meghalunk, ez ennyire egyszerű. Ha azt akarjuk, hogy a gyerekeink, szüleink, rokonaink ne legyenek betegek, akkor nincs mese, vigyáznunk kell egymásra.”

Kecseti Ferenc

„Nagyon nehéz megszokni, de nincs mit tenni, muszáj hordani. Engem inkább az visel meg, hogy egy gyárnál dolgoztam, ahonnan a 71 éves korom és a járvány miatt elküldtek. Azt mondták, ha minden rendbejön, szeretettel várnak vissza.”

Kulcsár Fanni

„Nekem eldobható és mosható maszkom is van, minden nap szinte mindenhova hordom, hiszen járok dolgozni. Nem a legkényelmesebb, de most ezt ki kell bírnunk.”

P. Johanna

„Kisbabát várok, a járvány miatt mindenki sokkal jobban aggódik értem. Én nem félek, de hordok maszkot és kesztyűt is. Nem használok tömegközlekedési eszközöket, inkább kikerülöm, megoldom máshogy.”

Vörös Emese

„Mindenkinek kötelező, maszk nélkül már nem engedik be az embert sehová.  Én nem értem azokat, akik még most sem hordják, így sosem lesz vége a járványnak.”

Komáromi Ferenc

„Az én kezemet és az arcomat is kikészíti a maszk és a kesztyű, de ha azt akarom, hogy ne kapjam el a vírust, akkor felveszem. Olykor nekem is ki kell mozdulnom, szóval sokkal jobban figyelek arra, hogy senki se jöjjön közel hozzám.”

NEM

Majer Katalin

„Allergiás vagyok, nekem borzasztó hordani a maszkot. Most is FFP3-as maszk van rajtam, de ebben is fulladok. Betartom a kijárási korlátozást is, csak akkor jövök ki az utcára, ha vásárolnom kell, akkor is távol állok az emberektől.”

Nagyné Mária

„Borzalmas maszkot hordani! Szemüveges vagyok, és állandóan bepárásodik, nem látok az utcán, ami balesetveszélyes. Előfordult, hogy mentem át az úton és vettem egy nagy levegőt és már be is párásodott az egész… Ha meg nem veszem fel a szemüveget, akkor se látok.”

Dimanopolos Theafilos

„Én 50 éve Görögországból költöztem ide Magyarországra, sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen járványt át kell éljek… Van rajtam maszk és kesztyű is, de csak azért, hogy ne szóljanak meg az emberek.”

MELLETTE

Véd mindenkit, mert nem lehet tudni, ki a fertőzött

Sokan ellenzik, hogy az egészségesek maszkot viseljenek, de nem tudhatjuk,  hogy elkaptuk-e, hordozzuk-e a vírust,  így az a legbiztonságosabb, ha maszkot viselünk. Így a tünetmentes fertőzöttek sem adják át a vírust a környezetüknek.

Ha nem is véd 100 százalékosan, csökkenti a kockázatot

A szövetmaszk és az egyszer használatos orvosi maszk nem szűri ki ugyan a kis vírusrészecskéket, de csökkenti a porhoz és cseppekhez tapadt vírusok bejutását a légutakba. Tehát ha nem is képes mindet kiszűrni, jelentősen csökken a beszélgetéssel, köhögéssel szóródó cseppek száma, a tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére, nem a levegőbe kerülnek. Ugyanerre jó a kendő, sál, amit az arcunkra tekerünk.

A koszos kezünktől is megvéd a maszk

A vírus megtapad a gombokon, kilincseken is.  A fertőző kezünkkel nem érintjük meg az arcunkat, szánkat, ha azon maszk van. Ha önkéntelenül is az arcunkhoz nyúlnánk, a maszk megvéd.

„Csordaszellem”

Ha az emberek látják, hogy a másik emberen is maszk van és sok ember maszkot visel a környezetükben, akkor ők is szívesebben hordják, kevésbé ciki. Ha sokan hordanak maszkot, nagyobb az esély, hogy a tünetmentes hordozók többsége is maszkot visel.

A maszk „trendi”

Amióta járvány van és elkezdtek maszkot hordani az emberek , azóta divatcikk lett a maszk is. Divatmárkák is gyártanak maszkot, sok menő mintás maszkot lehet vásárolni. Sokan egész készletet halmoztak fel, hogy minden alkalomhoz és ruhához megfelelőt tudjanak hordani. Sőt, már lehet kapni bevásárlótáska-maszk szetteket is.

ELLENE

Hamis biztonságérzetet ad

A maszk nem véd meg teljesen, csak csökkenti a fertőzés esélyét, de sokan azt hiszik, ha maszkban vannak, akkor biztonságban vannak. Ne higgyük, hogy ha felveszünk egy maszkot, akkor mehetünk társaságba vagy nem kell tartani a távolságot. Ha kilóg az orrunk vagy a szánk a maszkból, mit sem ér.

Egyesek szerint többet árt, mint használ

Sok szakértő tett közzé olyan ajánlást, többek közt a WHO is, ami szerint az egészségesek ne hordjanak maszkot. Főleg a légzési nehézségekkel küzdő betegek, mint az asztmások esetében veszélyes lehet, de az idős embereknek és a gyerekeknek sem ajánlják.

Maszkban többet piszkáljuk az arcunkat

A legtöbb embernek szokatlan, zavaró a maszkviselés, ezért többet nyúlunk az arcunkhoz, ha maszk van rajta. Ha nem megfelelő  a méret, elcsúszik, akkor az igazgatással is sokat nyúlunk az arcunkhoz, orrunkhoz piszkos kézzel.

Bepárásodik a szemüveg

Sok szemüveges panaszkodott, hogy a maszk viselése miatt bepárásodik a szemüvege. Amint felteszik a maszkot, kilégzéskor a párafelhő lecsapódik a lencséken, így aztán hosszú másodpercekig semmit nem látnak. Mivel már jó idő van, sokan hordanak napszemüveget is, így több embernek okoz ez problémát.

Maszkban vezetni veszélyes lehet

Volt már olyan baleset, hogy a sofőr maszkban vezetett és légszomjjal küszködött, majd a felgyűlt szén-dioxid miatt került bódult állapotba, ezért ment neki egy villanyoszlopnak. Ahol emberekkel találkozhatunk, ott viseljünk maszkot. De semmi értelme annak, hogy valaki a saját autójában, vezetés közben maszkot visel. Már egy egyszerű maszk vagy kendő is csökkenti az oxigénellátást, a COPD- és asztmabetegeknek pedig különösen.

A trafikokban a rablók miatt tilos a sapka a maszk mellett

Sok trafikban kötelező a maszk, de levetetik a sapkát és a napszemüveget, mert félnek a rablóktól. Budapesten például maszkos támadók raboltak ki egy trafikot Wekerlén.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162601_auto_resized.jpg
origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714113016
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714113016
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros