Már tesztelés előtt áll az AIDS ellenszere

Szenzációs áttörés kapujában áll az izraeli Héber Egyetem két professzora.
Szenzációs áttörés kapujában áll az izraeli Héber Egyetem két professzora.

Nem először csillant fel a remény a HIV-vírussal szemben küzdelmet folytató kutatók számára, ám Abraham Loyter és Assaf Friedler kísérletei nem pusztán minimálisra csökkentették, de mindössze két hét leforgása alatt teljesen eltüntették a fertőzést a sejttenyészetekből – írja az Ynetnews.com hírportál.

Magukat pusztítják a sejtek

A két szaktekintély új megközelítésében olyan peptideket fejlesztettek ki, melyek segítségével a vírus DNS-ét több példányban juttatják a hordozó sejtbe, ezzel indítva be a sejtek önpusztító mechanizmusát. Az eddigi eredmények alapján úgy vélik, nemcsak a fertőzést, de a fertőzött sejteket is sikerül felszámolniuk. A kutatásról szóló beszámolót az AIDS Research and Therapy című szakfolyóiratban tették közzé, s bejelentették, hogy három hónapon belül kezdetét veszik a klinikai kí­sérletek.

Dr. Szlávik: Nem árt az óvatosság!

Bár reményteliek a hírek, dr. Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa óvatosságra int: – Minden második évben sor kerül az AIDS-világkonferenciára, ami előtt furcsamód megszaporodnak az áttörési eredményekről szóló hírek, bejelentések. Ahogy a példa mutatja, ez idén sincs másképp, ráadásul ugyanez a két izraeli kutató már hat évvel ezelőtt is ugyanerről az eredményről számolt be. Jómagam kételkedem a peptides megoldásban, mellyel évtizedek óta többfelé is kísérleteznek. Bár a módszer világos, miszerint a fertőzött sejtbe egy olyan peptidet juttatnak, ami felismeri, mi több el is pusztítja a problémát, magát a pusztítást tartom a projekt Achilles-sarkának. Kíváncsi vagyok, mit mutatnak majd az állatkísérletek, ám azok sikeressége után is jó öt-tíz év kell majd az emberkísérletekig – mondja a szakember, aki mindazonáltal bizakodó.

© Fotó: Végh István

– A géntechnológiában már most vannak olyan humán kísérletek, melyeknél speciális injekcióval hosszú évekre kiváltható az addig elkerülhetetlennek vélt rendszeres gyógyszerszedés. Úgy vélem, egy-két évtizeden belül ez a módszer segít majd, hogy medicinák nélkül is tünetmentesen élhessenek a megfertőzöttek – összegez Szlávik doktor.

© Fotó: AFP Europress

Charlie Sheen másban reménykedik

Sokak kedvelt színésze, Charlie Sheen is reménykedik a gyógyulásban, bár ő másfajta kezelést választott. A botrányhős kijelentette, hogy abbahagyja a HIV-betegsége ellen szedett gyógyszert, és inkább egy mexikói orvos kísérleteinek veti alá magát, hogy legyőzze a halálos kórt.