Már anyaméhre sincs szükség: a jövőben zacskóban fejlődhet a magzat? - videó

Elképesztő tudományos áttörés várható, hála egy amerikai kutatócsapatnak. A projekt lényege, hogy mesterségesen előállítsák azokat a körülményeket, amik az anyaméhben veszik körül a magzatot. Mindezt egy speciális folyadék, valamint egy különleges műanyag zacskó segítségével teszik.

Mindez azért fontos, mert egy ilyen sikeres műanyagzacskó-anyaméh nagy mértékben megnövelné a koraszülöttek túlélési esélyeit. Tulajdonképpen a korai világrajövetel után pontosan ugyanúgy fejlődhetnének tovább, mint édesanyjuk pocakjában.

És hogy mikor jöhet el mindez? A nem túl távoli 2020-ra mondják a szakértők - a mesterséges anyaméhet ugyanis már sikeresen tesztelték koraszülött bárányokon. A kis négylábúak egy 23 hetes csecsemőnek megfeleltethető állapotban jöttek világra. A most publikált kísérlet beszámolt róla: mind a hat tesztalany egészségesen fejlődött, és noha a többséget további vizsgálatok céljából elaltatták, az életben tartott példányok a mai napig jól vannak - és már az egyéves kort is elérték - írja a Mirror.

Azt pedig csak megjósolni lehet, mit eredményez, ha az állatokon már sikeresen tesztelt ál-anyaméh elterjed: talán teljesen átveheti a valódit?