Aktuális

Már a Google is tudja, hol van Eta néni háza

P. Zs.

Létrehozva: 2018.12.02.

<p>Két hét alatt készül el a karácsonyi díszítés a híres-hírhedt dabasi háznál, ahol Eta néni és családja minden évben több száz égősorral és különböző világító, zenélő dekorációval szórakoztatja az odalátogató turistákat.</p>

Még el sem indulunk a fővárosból, a pusztán egy köpésnyire található Dabasra, amikor rájövünk, a világ térképére már fel is került Kajdácsi Józsefné Eta néni háza. Nem csoda, hogy a Google térképe sem tud elvonatkoztatni a rengeteg megosztott fotótól, aminek legfontosabb tényezője a milliónyi karácsonyi égő. Így aztán bárki, aki beírja a címet, már turistalátványosságként keresheti fel a családi házat. De még a város felett megforduló, Ferihegyen landoló gépek utasai is lehetnek olyan szerencsések, hogy advent idején látják a magasból a díszítés gömbként összeálló fényfoltját.

Mikor megérkezünk, újabb meglepetés fogad, a kilencvenéves dédi egy nagy doboznyi égősor előtt üldögél, és bontogatja a friss szerzeményeket. Bár könnyen megy, Marika néni azt mondja, jövőre már nem fogja bogozni a rengeteg füzért, pedig még szemüveg sem kell neki hozzá. Van mit bogozni, ugye, senkinek sem ismeretlen a karácsonyi dobozból gordiuszi csomóként előkerülő fénysor, itt azonban több tucatról, netán több százról van szó. Már ők sem számolják.

– Bízunk benne, hogy működni is fognak, hiába írták rá ugyanis a dobozra, hogy kültéri, gyakran elfüstöl egy-egy vezeték – mondja töretlen jókedvvel Eta néni. – Annál dühítőbb nincs is, amikor a lapos tetőn, fél délelőttnyi térdepelés után derül ki, hogy egy-két sor nem világít – teszi hozzá lánya, Etu.

Igazi családi program ez, az unokákon át a legidősebbekig mindenki kiveszi a részét a díszítésből, ki-ki a maga dolgát végzi. A kreatív újítások felelőse egyértelműen Andrea, Eta néni lánya, a kisebbik Etu pedig saját bevallása szerint csak ügyintézője testvérének. Ettől függetlenül mindenki megáll útközben bárhol, ha olyan díszítést lát, ami még nem volt a dabasi háznál.

– Most a hátsó kertet is díszítjük, vannak még itt fák, sövény és füves terület is. Szerencsére sikerült sok állatkát szerezni idén, és a lányaim is hoztak sok új dolgot – mondta a Borsnak Eta. Így kerültek most az udvarba újabb állatfigurák, jegesmackók, kisebb és nagyobb őzek és gidáik, madarak, hóemberek, télapók és szánt húzó rénszarvasok tucatjával. Azért akadnak még kihasználatlan helyek, nyugodtan be lehet vásárolni minden évben egy-egy újabb figurát, LED-füzért. Így mindenki találhat újdonságot akkor is, ha minden évben elzarándokol a házhoz karácsony előtt. 

Nagyjából két hétig is eltart, mire az egész udvart feldíszítik, ha esik és fúj, akkor azért megállnak. De advent első vasárnapjára teljes fényében pompázik a ház, ahol nyitottak a kapuk, bárki élvezheti a mesés látványt. Eta néni nem bánja a plusz száz­ezres villanyszámlát sem, átalánnyal egész évben elosztva fizetik ki a költségét. A családban egyébként sem díszítenek már más háznál, az összes ötlet ide koncentrálódik. Év végéig mindennap égnek a pompás fények, meglátogatni viszont csak saját felelősségre ajánljuk, ugyanis a díszítés fertőző, újabb és újabb fénysorok elhelyezésére sarkall saját otthonában is mindenkit.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130809_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Zelenszkij terve: így akarja kirobbantani a harmadik világháborút

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133074_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132321_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136133_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Giorgia Meloni: Ami Brüsszelben történik, az megdöbbenéssel tölt el bennünket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27129_resized.jpg?avcount=1713300312
origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130239_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kétéves lett Rácz Jenőék kislánya - megható sorokkal köszöntötték a szülei Kamillát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134351_auto_resized.jpg
borsonline.hu

12 évente történik ilyen: hatalmas gazdagság vár három csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130674_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenkit megdöbbentettek G.w.M-ék legújabb babás fotójukkal: "ikrek"

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte