Aktuális

Már 13 éves az első klónember? – videó

Hunyadi Áron

Létrehozva: 2015.12.06.

Kínai tudósok szerint rendelkezésre áll az emberi klónozáshoz szükséges technológia. Az eljárás a világ valamennyi országában törvénytelen, ennek ellenére van aki állítja, az első emberi klón már 13 éves...

Egy kínai kutató bejelentése kapcsán került ismét a figyelem középpontjába a klónozás. A tudós arról beszélt: hatalmas klóngyárat építenének Tiencsinben, ahol 2020-ig egymillió szarvasmarhát hoznának létre. Azt is megjegyezte: az ember másolásához szükséges technológia is a rendelkezésükre áll. Sokan máris kínai embergyárról suttognak. De mi a valóság?

– A hír igaz, technikailag valóban lehetséges embert klónozni, csakhogy ez a világ valamennyi országában tilos – szögezi le dr. Tidrenczel Zsolt orvos-genetikus. Azt is elmagyarázta: az embert ugyanúgy kell klónozni, mint egy emlős állatot. Persze mivel az eljárás tilos, így számos kérdés nem tisztázott – mutat rá a szakember. Szerinte a legnagyobb veszély az, hogy megszűnik a biológiai sokszínűség, másrészt a rejtett genetikai betegségek utódokban történő megjelenése a másik veszély – Innentől egy lépés lenne, hogy a szülők „katalógusból” választanának maguknak gyereket.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte valahol létezhetnek-e valóságos emberi klónok a genetikus sejtelmesen csak annyit mondott: ki tudja, mi folyhat titkos laborokban a világ rejtett zugaiban?

A doktor szerint A hatodik napon című Arnold Schwarzenegger-mozi mutatja be a legjobban azt, hogy milyen is lenne a világ, ha megvalósulna az emberek klónozása. Hasonlóan vélekedik Kovács Tücsi Mihály, a Galaktika Magazin tudományos szakértője is.

– Ahhoz, hogy a filmekben is látható klónozás megvalósuljon, magán a klónozáson kívül még két feltétel lenne szükséges. Az egyik a gyors növesztés, a másik pedig a gondolatoknak a máso­latba történő átültetése – mondja a szakember.

Az alapproblémát szerinte mégis az jelenti, hogy mi történne azokkal az embriókkal, klónokkal, amelyek valamilyen rendellenességgel bírnak, tehát selejtesek.

– Az Alien 4-ben például az előző részben meghalt Sigourney Weaver által megformált főhőst csak nyolcadjára sikerül sikeresen klónozni. A valóság ennél is rosszabb: Dolly bárány például csak 277. próbálkozásra sikerült. A fő kérdés tehát az lenne: mi legyen a selejtekkel? Öljük meg őket? A fentieken túl egy esetleges klónozott ember jogi helyzete sem lenne világos. Ha például lemásolnak engem, akkor a klón a szüleimnek is a gyereke lenne? Örökölhetne? Egyelőre több a megválaszolatlan kérdés…

Klónológia

1996: Megszületik Dolly bárány, a világ első klónozott emlőse. 2003-ban pusztult el.

2001: Dr. Panaiotis Zavos amerikai tudós bejelenti, hogy kész klónozni egy embert. Két évvel később létrehozza az első emberi klónembriót, egy évvel később pedig beülteti egy béranyába. A terhesség azonban nem volt sikeres. A professzor titkos laboratóriumot hozott létre a Közel-Keleten, a Hezbollah is áldását adta a projektre, mivel a Korán nem tiltja az emberi klónozást.

2002: Dr. Brigitte Boisselier, a Clonaid nevű cég tudományos igazgatója szerint december 26-án, karácsonykor megszületett az első klónozott ember. Évának nevezték el. A bejelentést nem támasztották alá bizonyítékokkal, de ha igaz, Éva hamarosan a 13. születésnapját ünnepelheti. A Clonaidet egy raeliánus vallási szekta alapította, ők a klónozással elérhető emberi halhatatlanságban hisznek.

2013: Az oregoni tudományegyetemnek 15 évnyi próbálkozás után először sikerült emberi őssejteket létrehoznia klónozással.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139894_auto_resized.jpg
origo.hu

A világ legjobb focistájának totális csődje és egy nagyképű 11-es végezte ki a Manchester Cityt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27193_resized.jpg?avcount=1713465311
origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135372_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt az uralkodó bizalmasa: ilyen volt valójában II. Erzsébet királynő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132288_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141409_auto_resized.jpg
vg.hu

Oroszország építi a szankcióbiztos kereskedelmi útvonalakat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27194_resized.jpg?avcount=1713465311
origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140782_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Videón az M0-on tekerő kaszkadőrjelölt kajafutár vakmerő mutatványa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713465311
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713465311
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139002_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze