Aktuális

Majka vs. Dopeman: depressziót okozhat a gyűlölködés

Huszti Zoltán, Balajti Péter

Létrehozva: 2014.06.10.

Régi sérelmek miatt verekedett össze Majka és Dopeman. Pedig a Rózsák háborúja című filmből is tudhatnánk, hová vezet a tartós harag: előbb-utóbb tragédia lesz a vége. Hétköznapi éle­tünk apró gyűlölködései kisebb, de annál fájóbb tragédiákhoz vezetnek.

Lassan minden napra jut egy tettlegességig vagy emberölésig fajuló vita, ahol kiderül: régi sérelmek lavinája pusztít. Barátokból ellenségek, házaspárokból egymással szembenálló felek válhatnak – pusztán azért, mert képtelenek egymásnak megbocsátani. Az elszabaduló indulat lelki terrorhoz, verekedéshez, szélsőséges esetben vér-ontáshoz vezethet. Mit tehetünk a dühünkkel? Elkerülhető az örök harag? Éljük meg, vagy inkább fojtsuk el? Dr. Domján Mihály tanácsadó szakpszichológus különös választ ad erre.

– A dühöt meg kell élni, ami akár az előnyünkre is válhat. A harag megtaníthat arra, hogy szembenézzünk azzal, amivel kell, kimondjuk, amit gondolunk – fejtegette a családterapeuta. – Erősebbek lehetünk tőle a későbbiek során is.

Egyúttal azonban segít abban, hogy tudatosodjék: erről a hatalmi harcról idővel le kell mondani, és meg kell bocsátani. Ehhez megoldást kínál, ha azokra összpontosítunk, akik elfogadnak. Nem véletlen a régi mondás: a harag rossz tanácsadó. Amikor a düh a hatalmába kerít, nem szabad döntést hozni, tettlegességre vetemedni, különösen azzal nem, akire haragszunk.

A veszekedés egy dolog, de mi van azokkal, akik örök haragot tartanak? Domján szerint ezt a másik részéről érkező mérhetetlen megbántottság válthatja ki, ami a sértett számára feldolgozhatatlannak tűnik. Feloldhatja ezt a helyzetet, ha az érintett rádöbben, hogy bár haragjával a másikat akarja büntetni, valójában saját magát és a szeretteit sújtja. – A harag energiát von el tőlünk, ezzel gyengíti a szervezetünk védekezőképességét, állandóvá teszi a stresszt, s a torokfájástól kezdve az egészen komoly belgyógyászati problémákig egy sor betegséget okozhat – figyelmeztet a szakember.

A harag nem csak kölcsönös, hanem egyirányú is lehet. – Ha a másikat egy rózsaszín szemüvegen keresztül néztük, akkor jöhet a kiábrándulás. A másikat nem létező jó tulajdonságokkal ruháztuk fel, s amikor szembesülünk azzal, hogy valójában másmilyen, haragra gerjedünk. Valójában önmagunkra haragszunk, amiért rosszul ítéltük őt meg, de felmentjük magunkat, és azt mondjuk: ő lett más. Ez könnyen állandósuló haraghoz vezethet, s ez magyarázza, ha az évekig boldogan együtt élő pár élete egyszerre csak pokollá változik.

Szintén párkapcsolaton belül vált ki tartós haragot, gyűlölködést a feldolgozhatatlan megcsalás, illetve a másik halála. Az ilyen esetekben célszerű szakember segítségét kérni. A terápia során a páciens eljuthat annak kimondásáig: csalódtam benned. Innen pedig csak egy lépés, hogy rádöbbenjen: önmagában is csalódott – magyarázza a pszichológus.

Önmagunkkal is élhetünk tartós haragban. – Ha teljesíthetetlenül magasak a saját személyünkkel szembeni elvárások, vagy úgy érezzük, hogy nem a saját éle­tünket éljük, akkor feszültekké válunk. Ha az indulatot önmagunk ellen fordítjuk, akkor depresszióról, ha mások ellen, akkor agresszióról beszélünk – mondja a szakember.

Csák Annamária gyermekpszichológus azt mondja, sok a tévhit a gyerekkori haragról. – Bár nem jellemző, de gyerekeknél is előfordulhat a tartós harag. A szülői példák mellett az egyéniségtől függ, ki mennyire és miképpen éli meg a haragját. Érdekes megfigyelni, hogy a feszültségtől robbanó csemetéket szokták rossznak, kezelhetetlennek elkönyvelni, míg a csendesen magukban fortyogókat jó gyereknek. Holott bizonyos mértékig szerencsés azonnal kimutatni a dühöt, az elfojtó gyerekeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki az állandósult haragérzet – figyelmeztet a szakember.

A kistestvér érkezésével megfigyelhető féltékenység némely gyermeknél túl nagy, ráadásul nem is tud vele mit kezdeni. Így mérhetetlen haragja nem csak odahaza a tesó ellen irányul, hanem mások ellen is. Különösen akkor, ha odahaza a szülő erősen tiltja a negatív érzelmek kimutatását.

Az jelenthet megoldást, ha megértjük és elfogadjuk a gyermek dühét, de megtanítjuk arra, hogyan fordíthatja ezt át pozitív irányba. Hangsúlyozzuk például, hogy ő most már nagy testvér, róla fog példát venni a kicsi. A düh kezelését érdemes már gyermekkorban megtanulni. Akik ezt elmulasztották, azok tartanak felnőtt korban örök haragot.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713532810
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713532810
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142266_auto_resized.jpg
ripost.hu

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144127_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ennyi volt, börtönbe mennek a korrupt boncmesterek, akiket temetkezési vállalkozók vesztegettek meg + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27211_resized.jpg?avcount=1713532810
origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143072_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713532810
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lOoBmQLYXACs563EMIpVsBsKTv0EtkDBzA8KV6LibNE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E0MTM1YWNiY2Y3YzRmNDFiNTYyNDIxNzdkNGI1YTIy.jpg
Család

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"