Magyarországon nem bűn kidobni egy kutyát az ablakon

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség annak a dajkának az ügyében, aki az ötödik emeletről kidobta a család kutyáját, Maylót. Az állatvédők panasszal éltek.
Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség annak a dajkának az ügyében, aki az ötödik emeletről kidobta a család kutyáját, Maylót. Az állatvédők panasszal éltek.

Nagy port kavart az a májusi eset, mikor a Gazdagréti lakótelep egyik házának ötödik emeleti ablakán valaki kidobott egy kutyát. Maylo, a Jack Russel terrier belepusztult sérüléseibe.

Az esetről a Bors is beszámolt, és sikerült is megszólaltatnia az elkövetőt, a közeli óvodában dajkaként dolgozó, 28 éves Enikőt. Lakása zárt ajtaján keresztül annyit mondott lapunknak: ő csak ötéves kislányát védte, akit megtámadott az eb.

A rendőrség pusztulást okozó állatkínzás miatt nyomozott Enikő ellen, aki beismerő vallomást is tett. A zsaruknak ugyanazt mondta, mint a Borsnak. A rendőrség ennek ellenére bűncselekmény hiányában augusztus 30-án megszüntette a nyomozást.

– A nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése – erősítette meg információnkat az ORFK kommunikációs szolgálata. Úgy tudjuk, a vizsgálat azt is megállapította, hogy Enikő és a kutya egyedül tartózkodott a lakásban, amikor az eset történt. Talán éppen emiatt nem lehetett bizonyítani semmit, de ez a tény mindenesetre ellentmond a dajka állításának, miszerint a lányát védte.

Az eset után több száz állatvédő tüntetett Enikőék ablaka alatt, egy fából faragott fejfát is elhelyeztek ott. – Kapcsolatban állok a feljelentést tevő állatvédővel, tőle tudom, miként zárult a nyomozás. Felháborítónak és gyalázatosnak tartjuk, hogy a hatóság szerint állatot ölni nem bűn. Az ügyben szintén feljelentést tevő szervezet, az Állatvédőrség panasszal élt az ügyészségen a nyomozást lezáró határozat ellen – mondja Kósa Henriett, a tüntetés egyik szervezője, aki arról is beszámolt: az általa kifaragott fejfát azóta egy hajléktalan elvitte a helyszínről.