Magyarország és a terror - 1. rész: Matuska Szilveszter

Magányos őrültek vagy jól szervezett fanatikusok? Milyenek a magyar terroristák? Sorozatunkban hírhedt merénylőket és eseteket mutatunk be. 
Magányos őrültek vagy jól szervezett fanatikusok? Milyenek a magyar terroristák? Sorozatunkban hírhedt merénylőket és eseteket mutatunk be. 

Lakkcipő van rajta. Feszeng, tipeg. Arca hamuszürke, homloka zöldes a börtönlevegőtől. Szeme hideglelősen lobog. Értelmes elmebeteg… van neki esze – Kosztolányi Dezső írja le így az első magyar terroristaként ismert biatorbárgyi rémet. 1934 őszén az író testközelből látja Matuska Szilvesztert a tárgyalásán. Elmebajt színlel, hogy megússza a halálbüntetést. A tárgyalást akkora érdeklődés kíséri, hogy belépőjegyet árulnak rá. Kosztolányi mellett ül Márai Sándor is, aki Matuskát paranoiás őrültnek találja.

A biatorbágyi völgyhídon 1931. szeptember 13-án éjjel robban fel a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat. Hat vagon a mélybe zuhan, 22 ember szörnyethal, 17 súlyosan megsebesül. A nyomozók kommunista szervezkedésre utaló levelet találnak, amelyben a munkások jogaira hívják fel a figyelmet. Matuska nem menekül a törvény elől: a helyszínen őgyeleg bekötött fejjel a vonatok mellett, mintha maga is sebesült volna. De az utaslistán nem szerepel, így bukik le. Aztán két ausztriai és egy német robbantást is beismer.

A bíró kommunista bérencként kötél általi halálra ítéli. Matuskát az ausztriai ügye menti meg: ott nincs halálbüntetés.

42 évesen kezdi életfogytiglaniját a váci fogházban. Máig nem tudni, hogyan tűnik el onnan, amikor 1944-ben a Vörös Hadsereg megjelenik. Verőczei Béla akkori börtönparancsnok azt vallja, Matuska magát sebésznek kiadva bejutott a hadikórházba, onnan szökik meg. 1957-ben aztán egy hír jelenik meg a lapokban: Matuska Szilveszter Svédországban meghalt...

Elbukta a pénzét

Matuska 1892-ben született Csantavéren. Tanító, majd Bécsben kereskedő lesz, de bármibe fog, bukás a vége. Késôbb házakat gyújt fel a biztosítási pénzért. Tarján M. Tamás történész szerint Matuska elkeseredésében kezdett robbantani. Egy elmélet szerint a merénylet egy puccskísérlet része volt, ami Horthy Miklóst segíthette volna.

2. rész
Mi lett a balassagyarmati túszejtővel?

3. rész
Izraeli busz robbant a Ferihegyi úton

4. rész
Meg akarta ölni a szovjet minisztertanács elnökét. Magyar merénylet de Gaulle ellen