Magyar várólisták: pénz nélkül több hónap a vizsgálat

A rákos betegek életébe is kerülhet, míg bejutnak a vizsgálatokra. Ha a zsebükbe nyúlnak, csak néhány napot kell várniuk.
A rákos betegek életébe is kerülhet, míg bejutnak a vizsgálatokra. Ha a zsebükbe nyúlnak, csak néhány napot kell várniuk.

Évente még mindig több mint nyolcezren betegszenek meg vastagbélrákban Magyarországon, közülük több mint ötezren életüket is vesztik. Két hónap is eltelhet, míg a sokáig tünetmentes betegeken el tudják vé­gezni a CT-vizsgálatot. Bár a kormányrendelet szerint két hétnél több idő nem telhet el egy rákgyanús beteg vizsgálatáig, a gyakorlat drámai. A nagy kórházak gyakran nem tudják vállalni a kéthetes jogszabályi kötelezettséget, kénytelenek továbbküldeni a pácienseket. Ha azonban van pénzük, nem kell várniuk: ugyanazokat a vizsgálatokat sokszor ugyanabban a kórházban elvégzik rajtuk, akár néhány napon belül. A vastagbél CT-vizsgálata 40-60 ezer forintba kerül, a vékonybél MR-vizsgálata 80 ezer is lehet.

A Bors több diagnosztikai cég árlistáját szemlézve magas összegeket talált a sürgős ellátást igénylő eseteknél. Egy teljes szív CT-kontroll ára 65-től 100 ezer forintig elmegy, de az MR is 100 ezernél mozog. A szív és az ér­rendszer betegségei a leggyakoribb halálokok, az összes ma­gyarországi halálozás 54 százalékát teszik ki.

– Magánrendelésen kifizettem a sok pénzt, majd másnapra az orvos a kórházba rendelt vizsgálatra. Mindenkit beelőzve megvizsgált, a kórház műszereivel! A nem fizető meg várhat – osztotta meg tapasztalatait egy fórumon egy miskolci nő. Egy budapesti lány már arról írt, hogy az orvosa három percig foglalkozik vele a viziteken, amikor ő megy, utána a saját betegeit fogadja. – Az már nem három perc. Betegenként úgy egy óra – írta.