Aktuális

Magyar síelők Ausztriában: órákig lógtak a levegőben, de már csak nevetnek rajta

P. Zs.

Létrehozva: 2018.01.31.

Sífelvonón rekedt százötven táborozó az ausztriai Murauban, köztük tucatnyi magyar. Helikopterekkel mentek a pórul járt síelőkért, akik között ott volt Csapody Ákos síoktató felesége is. A filmbe illő jeleneteket sokáig fogják emlegetni.

Ma indulnak haza a magyarok Murauból, ahol nem mindennapi élményben lehetett részük a gyerekeknek. Jelenleg egy hatvanfős csapat tartózkodik egy ottani sítáborban, főleg családosok, így rengeteg gyerek is. Hétfőn a kreischbergi sípályán töltötték a napot, és már indultak volna vissza a szállásukra, amikor megtörtént a baj. Többen ugyanis fent ragadtak a sípálya felvonóján, onnan már csak helikopterrel tudták lehozni őket. Mindezt viszont kivételes profizmussal – hangzott el a Rádió1-en Balázsék reggeli műsorában. Csapody Ákos sí­oktatónak még a felesége is fent ragadt a 10-15 méteres ma­gasságban.

Azonnal leáll a felvonó

A síelők fent rekedése nem egyszerű baleset, hanem szigorú előírások eredménye. Elég ugyanis egy apró hiba, és a rendszer azonnal leáll, nem engedi tovább működni a felvonót. Ilyenkor a levegőből kell menteni azokat, akik székekben maradtak. Ennek ellenére évente maximum egy-két hasonló történik, beleértve a legnagyobb európai pályákat is. Egyébként szigorúan tilos kiugrani, ha megáll a felvonó. Még akkor is, ha egyébként nem tűnik olyan magasnak a tizenöt méteres magasság, mivel a fagyott hóba érkezve súlyos sérülés lehet a vége.

– Tényleg úgy történt minden, mint a filmekben. Megjelent öt helikopter, köztük katonai helikopterek és a hegyi mentők. A levegőből az emberek fölé engedtek egy katonát egy drótkötélen, kivették a székből, és elrepültek vele, hogy biztonságban letegyék a földre. Volt persze, aki nem akarta lerúgni a lécet vagy a táskát, de nem volt mese, azokkal együtt nem lehet menteni, mert veszélyes volna. De az egész mentés vérprofin zajlott, így már mindenki nevetve mesél róla – mondta a Borsnak Csapody Ákos, a Budapest Gyermek Síiskola SE igazgatója. A síoktató hozzátette: hétéves kora óta síel, harminc éve oktat, de ilyen még sosem fordult elő vele. Biztos benne, hogy még az unokáinak is mesélni fogja, hogy helikopterrel mentették ki őket. 

A szakembert ráadásul az a megtiszteltetés is érte, hogy részt vállalhatott a sikeres mentésben: a fent rekedt magyaroknak ugyanis ő tolmácsolt. Az összesen százötven, szorult helyzetű ember között körülbelül tíz szülő és két tinédzser is lehetett. Bár a 12-13 évesek édesapja eléggé aggódott, Ákos őt is rögtön megnyugtatta, ahogyan a fent ülők közül sokakat. Velük telefonon tartotta a kapcsolatot. A mentés három-négy óra alatt lezajlott, az ijedtségen kívül senkinek nem esett baja. Sőt voltak, akik miután földet értek, a szállásukig még síelve tették meg az utat. Azt mondják, rossz élmény senkiben nem maradt, bármikor visszatérnének majd oda síelni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1713998111
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1713998111
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1713998111
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147642_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében