Magyar politikus ölelgette a rab Timosenkót

Az MSZP EP-képviselője is meglátogatta a több mint egy éve kórházban raboskodó Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt. Gurmai Zita a Borsnak számolt be tapasztalatairól.
Az MSZP EP-képviselője is meglátogatta a több mint egy éve kórházban raboskodó Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt. Gurmai Zita a Borsnak számolt be tapasztalatairól.

Csaknem két éve börtönözték be Julija Timosenkót, akit romló egészségügyi állapota (gerincbántalmak kínozzák) miatt néhány hónap után átszállították a harkivi kórházba.

A volt ukrán kormányfőt azóta is itt tartják fogva. Ügyvédjén keresztül nem egyszer panaszkodott a körülményekre, legutóbb jú-niusban üzente: megöli a börtön, már az ágyból sem tud felkelni.

A politikus a héten nem mindennapi látogatót fogadott: Gurmai Zita MSZP-s európai parlamenti képviselő járt nála, aki szerint Timosenkót rendkívül jó körülmények között tartják. A képviselő a Borsnak számolt be útjáról.

– Nagyon sokféle hír terjeng Julija Timosenkóról, illetve a fogvatartása körülményeiről, ezért voltam rendkívül kíváncsi, és a saját szememmel akartam meggyőződni a dolgokról. Az ukrán nőszervezeteket jöttünk meglátogatni a szocialista küldöttséggel, és mivel erre jártunk, megkértük vendéglátóinkat, hogy hadd látogassuk meg a volt kormányfőt a harkivi kórházban. Készségesen megszervezték az utat, egy órát tölthettünk Timosenkónál, akit egyébként a hírekkel ellentétben rendkívül jó körülmények között tartanak. Gyakorlatilag egy lakószobáról van szó, amin van egy páncélajtó. Szépen ki van festve és jól fel van szerelve. Timosenko egyébként nagyon barátságos volt, jól érezte magát, a végén még meg is öleltük egymást – mondta a Borsnak Gurmai, aki szerint Timosenko érezhetően beletörődött a helyzetébe, azaz tisztában van vele, hogy ő már nem politikai tényező többé.

– Ami furcsa: nem engedi, hogy helyi orvosok kezeljék. Még nőgyógyászt is Kanadából kell ideutaztatni. Ez rendkívül drága dolog, sokba kerül az
államnak – tette hozzá az
MSZP-s képviselő.

A delegáció egyébként megtekintette azt a börtönt is, ahol Timosenko néhány hónapig raboskodott. Gurmai beszámolója szerint önfenntartó intézményről van szó, mindenki dolgozik, a kenyeret helyben sütik és zöldségeket is ter-mesztenek.