Magyar alibi védi a gyilkossággal vádolt indiai művészt

Kettős gyilkossággal gyanúsított indiai művész alibijét szolgáltathatja egy ismert ma­gyar képzőművész, E. István.
Kettős gyilkossággal gyanúsított indiai művész alibijét szolgáltathatja egy ismert ma­gyar képzőművész, E. István.

Chintan Upadhyayt, a világszerte ismert alkotót azzal gyanúsítják, hogy tavaly decemberben brutálisan meggyilkolta feleségét, a szintén ünnepelt művész Hema Upadhyayt és annak ügyvédjét, Haresh Bhambhanit. A nő és jogi képviselőjének holttestét mű­anyag dobozokba rejtették, és Mumbai keleti városrészében egy szennyvízcsatornába dobták. Egy héttel később a férjet letartóztatták.

A magyar férfi – aki egy művészeti iskola vezetője – azt állítja, az indiai művész a gyilkosság feltételezett idejében Mumbaitól ezerötszáz kilométerre, Delhiben tartózkodott, ahol három napon keresztül együtt voltak. István december 8-án érkezett meg Delhibe, az ott élő képzőművész otthonába vendégségbe. Érkezése más­napján a férfi lakásán be­szélgettek, ahonnan ebéd után egy művészeti piacra látogattak el, majd közösen vacsoráztak meg Upadhyay rezidenciáján, ahová egy harmadik barátjuk is velük tartott. István a piaci belépő fénymásolt változatát is eljuttatta indiai ismerőseinek, valamint egy, a Chintannal készített közös fényképet is. A magyar férfi december 10-én jött el a művésztől. Másnap bukkantak Hema Upa­dhyay és az ügyvéd holttestére.

A gyilkossággal vádolt indiai művész barátai kampányba kezdtek, hogy bebizonyítsák, a férfi rendőri túlkapás áldozata lett. Azt az indiai hatóságok is elismerték, a férfit azért tartóztatták le, mert komoly vádak jutottak el hozzájuk, de az is ki­derült, a meg­gyilkolt fe­leség egyik rokona gyanúsította meg a férfit. Egyelőre a hatóságok nem találtak olyan nyomokat, amelyek Upadhyay bűnösségét igazolhatnák, így István akár sikerrel is járhat barátja ártatlanságának bizonyításában.