Ma tesznek vallomást Szita Bence gyilkosai

Ma reggel kilenckor kezdődik a Kaposvári Törvényszéken Szita Bence gyilkosainak a pere. A bíróság először a vádlottakat hallgatja ki. Holnap tizenkét tanú, június elején a szakértők meghallgatását tervezik.
Ma reggel kilenckor kezdődik a Kaposvári Törvényszéken Szita Bence gyilkosainak a pere. A bíróság először a vádlottakat hallgatja ki. Holnap tizenkét tanú, június elején a szakértők meghallgatását tervezik.

A magyar kriminalisztika történetének egyik legmegrázóbb gyermekgyilkosságára derült fény tavaly november 3-án. Ekkor találtak rá a 11 éves Szita Bence elásott holttestére Toponár-Fészerlak területén egy régi temetőben.

Mint arról a Bors akkoriban beszámolt: a felsőmocsoládi kisfiú eltűnését október 30-án jelentette be a gyermek nevelőapjának volt élettársa, P. Erika. A gyanú hamar az asszonyra és két kaposvári hajléktalanra, B. Józsefre és K. Józsefre terelődött.

A vád szerint P. Erika ezt a két férfit bízta meg Bence megölésével. Később az asszony zavaros vallomásában arról beszélt, hogy a gyereket okolta amiatt, mert nem élhetett együtt barátjával, Bence nevelőapjával. Abban látta a megoldást, ha elteszi láb alól a kisfiút.

A gyilkosok előre eltervezték, hogy a sántosi erdőbe csalják a gyereket. Ásót, kést és zseblámpát vittek magukkal. A gyilkosság előtt megálltak egy kocsmában inni, látták velük a kisfiút. Ő ekkor még nem sejtett semmit. Azt hitte, P. Erika megmutatja neki, hol fog majd házat építeni.

Amikor az erdőnél kiszálltak az autóból, már sötét volt. Az asszony és két társa együtt kísérte a gyermeket egy elhagyatott részre, ahol ütni, rugdosni kezdték, majd ásóval és késsel csaknem halálra kínozták. Egyes vallomások szerint a nő ezalatt zseblámpával világított. A gyerek még élt, amikor gyilkosai elásták. Az igazságügyi orvos szakértő megállapította: halálát fulladás okozta.


A vádlottak november 2-ától 4-ig őrizetben, attól fogva előzetes letartóztatásban vannak. Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés miatt emelt vádat ellenük az ügyészség. A két férfi társtettesként, míg az asszony felbujtóként áll a bíróság elé.

A ma kezdődő tárgyaláson minden eddiginél nagyobb érdeklődés várható, főként P. Erika miatt, aki maga is édesanya. Az internetes oldalakon a nő halálát követelik.

Az ügyet dr. Vadócz Attila tanácsa tárgyalja, akit kemény, de igazságos ítészként tartanak számon. Ő a Kaposvári Törvényszék szóvivője is.
A három vádlottat kirendelt védőik kíséretében vezetik a tárgyalóterembe. A vádirat felolvasása után a gyanúsítottak lehetőséget kapnak, hogy vallomást tegyenek.

Lapunk úgy tudja: B. József és K. József készül erre, hiszen már a rendőrségen is egymásra, illetve P. Erikára próbálták terhelni a felelősséget. Az azonban még kétséges, P. Erika is megszólal-e.

Kedden reggel tizenkét tanú meghallgatásával folytatódik a per. Közöttük lesz Bence nevelőapja, Gyöngyi Sándor, és több családtag is. Június 4-én és 5-én szakértőket hallgatnak meg, ezt követően a hónap végén várható ítélet.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. B. József erőszakos, többszörös visszaesőnek minősül, ezért azt kérte az ügyészség, hogy feltételesen se kerülhessen többet szabadlábra.

B. József 1. rendű vádlott

2012. október 9-én szabadult a börtönből, ahol korábban erőszakos bűncselekmények miatt ült. A vád szerint P. Erika 200 ezer forintot adott neki a gyilkosságért. Őt gyanúsítják azzal, hogy a gyermeket késsel és ásóval megkínozta a halála előtt. Ő ásta meg Bence sírját. Kegyetlennek ismerik.

K. József 2. rendű vádlott

2012 májusában ismerte meg P. Erikát. Először ő értesült az asszony gyilkossági terveiről. Mérgezett energiaitallal akarták megölni a kisfiút, ez azonban nem sikerült. Ezután egy hajléktalanszállón találkozott B. Józseffel, és együtt követték el a gyilkosságot. A vád szerint K. József temette el élve a kisfiút.

P. Erika 3. rendű vádlott

Szita Bence nevelőapjának volt barátnője. A kisfiút okolta azért, mert tönkrement a párkapcsolata. A vád szerint kitervelte, hogy megöli Bencét. 192 200 forintért eladta aranyóráját, ékszereit, majd a pénzt átadta B. Józsefnek, hogy ölje meg a gyermeket. Zseblámpával világított a gyilkosoknak.

1. rendű vádlott