Lucifer bankárja vagy modern Robin Hood? Luxuséletet él Máltán a világ legnagyobb árulója

Még a Guinness Rekordok Könyve is a világ legnagyobb spiclijeként tartja számon az amerikai származású Bradley Birkenfeldet, aki azzal vált ismertté, hogy segítségével 33 ezer amerikai adócsaló bukott le, akik a svájci UBS bankban rejtegették vagyonukat az amerikai adóhatóság elől. A férfi maga is a bank alkalmazottja volt, ő is aktív szereplője volt az adóelkerülő manővereknek. 2007-ben, amikor az amerikai adóhatóság harcot hirdetett az adócsalók ellen, Birkenfeld átállt és segített a hatóságoknak a nyomozás során. A bankárt is elítélte a bíróság, 30 hónapot töltött a börtönben, de a nyomozás során nyújtott szolgálataiért cserébe bruttó 104 millió dollárral jutalmazták.

A Máltán élő férfival a német Bild közölt interjút, amiből kiderül, hogy a multimilliomosok életét élő Birkenfeldet egyáltalán nem zavarja, hogy árulónak tartják. Szerinte megérte hónapokig a rácsok mögött ülni, hiszen már akkor tudta, ha szabadul, dollármilliók – egészen pontosan nettó 75 816 958 és 40 cent – ütik a markát. Vagyonát főleg bulikra és utazásra költi, álmát is valóra váltotta, vett magának két Porchét. A nőtlen és gyermek nélküli Birkenfeld egyébként nem csak dőzsöl, hanem dolgozik is: kormányoknak és adóhatóságoknak ad pénzügyi tanácsot.

Az interjúban a svájci banknak tett szolgálatairól is szó esett.

– A gazdagok közül is a legvagyonosabbakkal találkoztam. Bűnözőkkel, kábítószerkereskedőkkel, luxusprostituáltakkal. Egy közös volt bennük: mindannyian Svájcban akarták tartani a pénzüket. A kiemelt ügyfelek bombabiztos széfekben, egy külön bejáratú szobában tartották a vagyonukat. Főleg készpénzben és műalkotásokban. A legfurcsább ügyfelek a Vatikánból érkeztek. Egyik nap két pap bukkant fel, akik 100 ezer dollárt emeltek le egy számláról, de nem tudtuk, mire költik majd. Maga a bank elegáns volt, a kiszolgálás udvarias, de egyben félelmet ébresztett az emberekben – emlékezett vissza Birkenfeld, aki jótékonysági vacsorákra, gálaestekre, Forma-1 eseményekre és lóversenyekre járt, hogy ügyfeleket szerezzen magának.

– Egyszer az Antillákon találkoztam egy szőke fürtös nővel, aki pornósztárként gazdagodott meg. Egyszer beállított a genfi otthonomba, egyik kezében egy rózsaszín retikül, másikban egy hatalmas játékmaci volt. Utóbbiban 300 ezer dollárnyi készpénzt csempészett Svájcba – mesélte a bankár, aki tudta, hogy ügyfelei bűncselekményt követnek el azzal, hogy Svájcba menekítik a pénzüket, de azzal nyugtatta magát, hogy ő nem nyomozó és nem az adóhatóság embere. Egy cél lebegett a szeme előtt: ügyfeleinek minél több pénze legyen.

Angol nyelvű dokumentumfilm a férfi páratlan árulásáról:

A fordulat akkor állt be, amikor a svájci bank kezdte távol tartani magát az amerikai ügyfelektől, miután az amerikai hatóság kutatni kezdett az adóelkerülők után. Birkenfeld végül segített az amerikai hatóságoknak leleplezni az adóelkerülőket, így több ezren voltak kénytelenek visszafizetni tartozásukat az USA-ban.

– Olyan vagyok, mint Robin Hood. Elvettem a gazdagoktól és odaadtam a szegényeknek, azaz az adófizetőknek – állítja magáról Birkenfeld, akit azonban előszeretettel hívnak Lucifer bankárjának is.