Lövöldöz Kálmán csatahajója

Nem mindennapi hobbija van egy kisújszállási nyugdíjasnak. A hatvannyolc éves Barta Kálmán évtizedek óta épít modellhajókat, amelyek többségét bármikor „szolgálatba” tudja állítani.

– A hatvanas évek elején kezdődött az egész. Akkor még csak modellrepülőkkel foglalkoztam, az igazi szerelem, a modellhajók csak később jöttek. Ma már sajnos kevesen foglalkoznak ezzel, de a helyi csónakázótónál rendszeresen csinálunk nyílt versenyeket, amelyeknek résztvevője és szervezője is vagyok – kezdte Kálmán a Borsnak, aki szenvedélyével az egyik fiát, a lányát és az unokáját is megfertőzte.

A kisújszállási csónakázótavon gyakorta rendeznek

A húszdarabos hajó repertoár­ját különféle vízi járművek alkotják. Vannak vitorláshajók, tűzoltóhajók, hadihajók és bárkamozgató tolóhajók is – utóbbiak a kedvencei. A többségük rádió-távirányítású, a meghajtásukat pedig robbanó- vagy éppenséggel elektromotor biztosítja.

Kálmán jelenleg egy 2,2 méteres Kynda–641 orosz rakétacirkáló hadihajón dolgozik

– Van köztük olyan is, amelynek a megalkotása éveket vett igénybe a részletek kidolgozása miatt. Szerencsére a családom nagyon türelmes volt velem, nélkülük nem csinálhattam volna ezt. Többségüket saját magam terveztem és alkottam meg. Némelyik hajó értéke több százezres nagyságrendű, ennek ellenére sosem válnék meg egyiktől sem – jelentette ki a modellező, majd hozzátette: a fenntartásuk igencsak költséges, különösen az akkumulátorok miatt.

Kálmán hajói gyakran megfordulnak különböző bemutatókon és kiállításokon. Jelenleg egy 2,2 méteres Kynda–641 orosz rakétacirkáló hadihajón dolgozik, amely ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan lövöldözni is fog.