"Láttuk, amint egy férfi halálra ég" - szemtanúk a londoni toronyház-tűzről

Szerda hajnalban egy lángoló toronyházhoz riasztották London tűzoltóit. Azt még most sem tudni pontosan, hányan sérültek meg vagy vesztették az életüket - mint ahogy azt sem, ragadt-e még valaki az épületben. A hatóságok tájékoztatása szerint volt halálos áldozat, valamint 50 embert szállítottak kórházba.

A CNN-nek több lakó is arról számolt be. azt mondták nekik, hogy maradjanak a lakásukban, amikor a tűz kitört. Egy hölgy például arról számolt be, hogy egy barátját a rendőrök utasították arra, hogy maradjon bent, és tegyen törölközőket az ajtóhoz, hogy azzal blokkolja a füstöt. Senki nem sietett a segítségére, végül három óra várakozás után kimenekült az épületből.

Két másik szemtanú arról mesélt, valaki élve égett el odabent, míg mások az ablakokon kiugorva próbáltak menekülni. "Többen szó szerint kiugrottak. Biztos azt gondolták, nem fognak egy helyben ülni, amíg meg nem fulladnak" - mesélte a CNN-nek Samira Awil, hozzátéve: a tűz bő negyed óra alatt foglalta el az épület felét - a következő órákban a tűzoltók hiába küzdöttek, a helyzet csak rosszabbodott.

"Láttuk, amint egy ember halálra ég a saját lakásában. Láttuk, amint a lángok ellepik a lakását, és őt magát is" - számolt be a borzalmakról Tamara Eastmond.

Tudták, hogy baj lesz

Egy, a Grenfell Action Group vezette helyi blog - ami főleg a tűz áldozatául esett Grenfell Tower lakóit tömörítette - már korábban írt az épület biztonsági kockázatairól, külön kiemelve egy lehetséges tűzeset okozta veszélyeket. "Minden figyelmeztetésünk süket fülekre talált" - írta a blog szerdán. "Előre jeleztük, hogy egy ilyen katasztrófa bekövetkezése csak idő kérdése."

* * *

A londoni toronyház-tűzzel kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva olvashatja.