László titkos receptet visz a versenyre

A kisújszállási Illésy Sándor Baptista Gimnázium szakoktatóját, Tóth Lászlót tanítványai nagy többsége kedveli. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a tanár úr hatalmas lelkesedéssel oktatja a cukrásztanulókat.
A kisújszállási Illésy Sándor Baptista Gimnázium szakoktatóját, Tóth Lászlót tanítványai nagy többsége kedveli. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a tanár úr hatalmas lelkesedéssel oktatja a cukrásztanulókat.

– Lehet, hogy el sem hiszi, de teljesen véletlenül lettem cukrász – meséli a Borsnak László. – Felszolgálónak készültem, de csak a cukrászműhelyben volt felvétel. Ma már egyáltalán nem bánom, hogy így történt – mondja a szakoktató, aki nem mindennapi címekkel büszkélkedhet 38 éves korára. Az országos cukrászversenyeken rengeteg ezüst- és bronzérmet szerzett, sőt 2014-ben a luxemburgi cukrász-világbajnokságon az előkelő harmadik helyet hódította el.

László egyelőre titokban szeretné tartani, hogy mivel is készül a következô sza­kácsolimpiára. – Annyit elárulhatok, hogy én nem karamellel dolgozom, hanem tragant anyaggal. Ez porcukorból, zselatinból és vízből áll. A karamellhez képest az a jelentős hátránya, hogy nem lehet visszamelegíteni, ha eltörik, akkor vége. Olyan, mint a porcelán. De pont ezt szeretem benne. Kiválóan fúrható, faragható, sőt csiszolható is. Frissen olyan íze van, mint a cukornak, bár kemény. A diákjaim közül sokan szeretik – mondja a 12 éve házas László, aki a tízéves Kristóf és a nyolcéves Dominik apja.

Vonzalmát jól mutatja, hogy otthon sem neje tüsténkedik a konyhában. – Nálunk az én birodalmam a konyha. A nagy kedvencem a somlói galuska – árulja el László, aki az októberben, Németországban sorra kerülő olimpián már akkor boldog lenne, ha 15 ezer induló közül az első ezerben végezne.