Las Vegas-i támadás: Nem adhattak vért a magyarok

Hiába állnak sorba vért adni a Las Vegasban élő magyarok, tőlük ugynanis nem vesznek le vért. A Borsnak több kint élő magyar beszélt arról, hogy bár ők szerettek volna segíteni a Las Vegas-i tömegmészárlás sérültjeinek, nem tehették meg.

"A tragédia után rengeteg ember állt sorban az utcákon a véradó helyek előtt, de mi, magyarok sajnos nem adhatunk" – mondta lapunknak a Las Vegasban élő László. Ugyanezt tapasztalta egy kint élő magyar nő is, aki hozzátette: legalább megpróbálták segíteni.

De mi áll a korlátozás mögött? Az Amerikai Vöröskereszt oldaláról kiderül, hogy az kizárólag azokra a magyarokra vonatkozik, akik 1980 és 1996 között öt évet vagy annál többet töltöttek Magyarországban vagy a listán szereplő európai országokban – például Németországban, Ausztriában vagy Olaszországban. Ezekben az országokban ugyanis korábban kimutatták a szarvasmarhák fertőző, halálos agyi megbetegedését, köznapi nevén a kergemarhakórt.

A halálos kimenetelű megbetegedés emberekre is átterjedhet – esetükben ezt Creutzfeld-Jacob betegségnek hívják –, melyet fertőzött húsételek fogyasztásával lehet elkapni. 1992-ben csak Nagy-Britanniában 37 280 esetben állapítottak meg kergemarhakórt, ami az ezt követő években több európai országra is átterjedt. A fertőzés emberi formájában 170-en, főleg fiatalok haltak meg, akik valószínűleg fertőzött marhahúst fogyasztottak.

Számos betegeken és állatokon végzett kutatás bizonyítja, hogy a betegség vérátömlesztéssel is terjedhet. Ugyanakkor olyan teszt még nem létezik, ami kimutatná a fertőzést a vérben. Ezért az amerikai egészségügyi hatóság úgy döntött, mindenkit kizárnak a véradásból, aki 1980 és 1996 között öt évnél többet olyan európai országban töltött, ahol felütötte a fejét a kergemarhakór vagy a betegség emberi formája. A szabályozás értelmében viszont az a magyar állampolgár, aki 1997 után született, minden fenntartás nélkül adhat vért az Egyesült Államokban.

Nem kirívó

Szeptember 12-én derült ki, hogy átmeneti időre, vagyis 30 napra kizárják Magyarországon a véradásból azokat, akik – akár csak egy napig is – a franciaországi Toulonban tartózkodtak, mivel a városban fokozott kockázatot jelent az alapvetően szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus, amit a vérrel is tovább lehet adni. Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra, akik a közelmúltban Burgenlandban, Alsó-Ausztriában vagy Bécsben, illetve a romániai Brăliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak.

Itt minden fontos információt megtalál a magyarországi véradás felétetleiről!