Lánya szobájában találta a betörőt, mégis őt csukták le

A férfi nem hezitált, amikor kislánya hálószobájában egy betörőre bukkant. Ha elítélik, akár élete végéig rács mögött maradhat.
A férfi nem hezitált, amikor kislánya hálószobájában egy betörőre bukkant. Ha elítélik, akár élete végéig rács mögött maradhat.

Felkavaró és óriási vitát gerjesztő bűncselekmény kavarta fel nemrégiben az ausztráliai Newcastle városát. Egy helyi lakástulajdonost ugyanis gyilkossággal vádoltak meg. A vádlott valóban gyilkolt, ám az ügy ennél jóval bonyolultabb, hiszen a férfi egy, a házában garázdálkodó betörőt vert halálra.

A Sydney Morning Herald a rendőrségre hivatkozva azt írja, a 33 éves Benjamin Batterham szombat reggel egy betörőt, a 34 éves Ricky Slatert fedezett fel otthonában. A betörő éppen a kislánya hálószobájában járt, amikor Batterham elkapta. Szó szót követett, majd verekedni kezdett. A verekedés a ház előtt is folytatódott, a ház tulajdonosának itt sikerült egy barátja segítségével lefognia a betolakodót a rendőrök kiérkezéséig.

Mire a hatóságok megérkeztek, Slater már nem volt eszméleténél és válságos állapotban szállították kórházba. Családja szerint olyan súlyosan megverték, hogy eltört a nyaka, és bár a csatározásban Batterham is megsérült, őt is megvádolták gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel.

Ez a vád azonban később gyilkosságra módosult, miután a betörő Slatert vasárnap levették az addig őt életben tartó gépekről. Batterham feladta magát a rendőrségen, és azóta is előzetesben van, mivel a hatóságok elutasították óvadéki kérelmét. Annak ellenére, hogy az új-dél-wales-i törvények szerint az nem minősíthető támadónak, aki önvédelemből lép fel aggreszíven egy bűneset kapcsán. Ám a rendőrség ezt a törvénypontot mintha figyelmen kívül hagyta volna.

Slater már korábban is volt büntetve, 2015 decemberében szabadult, miután letöltötte 20 hónapos büntetését egy korábbi betöréses lopás miatt. Eredetileg akkor négy évre ítélték, ám ügyvédei szerint súlyos hibákat követett el az ügyészség a nyomozás során, ezért idő előtt szabadlábra helyezték. Az elhunyt férfiről családja egy nagyszívű óriásként beszélt, akit mindhárom kislánya imádott. Ráadásul azt mondják, hogy Slater nem is betörő volt Batterhamék házában, hanem egy kisebb parti vendége.

– Richard jó fiú volt, letöltötte a neki járó büntetést, ezt mindenki tudja. Semmi köze az egész ügyhöz. – idézi az ausztrál lap az egyik családtagot, ám ezt az állítását senki sem erősítette meg.

Eközben a „gyilkos” mellett egy online petíció indult, melyben azt követelik, engedjék Batterhamet szabadon és ejtsék ellene az összes vádat. A kérvényt eddig majdnem 50 ezren írták alá.

Már csak az a kérdés: kinek van igaza az ügyben?