Lakás és kert: Sziget a konyhában

Sok háziasszony álma a konyhasziget, amely végtelenül praktikus, igaz, általában helyigényes megoldás. Egyszerre akár négy funkciót is betölthet.
Sok háziasszony álma a konyhasziget, amely végtelenül praktikus, igaz, általában helyigényes megoldás. Egyszerre akár négy funkciót is betölthet.

gy jól megtervezett konyhasziget több funkciót is elláthat: plusz munkafelületet jelent, oda lehet ülni hozzá étkezni és jelentős tárolóhelyet biztosít.

A hagyományos konyhai elrendezéssel szemben, amikor az összes szekrény, tárolóhely a falak mentén sorakozik, a konyhasziget változatos megoldásokat kínál. Az amerikai konyhás otthonokban térhatároló szerepe is van, megtöri a teret és optikailag is elválasztja egymástól a tér egyes funkcióit. Különösen az „L” és „U” elrendezésű konyhákba javasolt.

Ahol mindennapos a sütés-főzés és rendszeresen több fogás készül egyszerre, ott különösen hasznos lehet, hiszen elég csak egyet fordulni és kézközelben van minden. Ráadásul használója ételkészítés közben még inkább bekapcsolódhat a család életébe, hiszen számos feladat a konyhaszigeten is elvégezhető, nem kell a fal felé fordulva, a munkapulton ügyködni.

A további tartalomból

Sziget a konyhában
Kicsiben, nagyban is divat a konyhasziget

Mindenki azt épít, amit akar?
Már nem kell engedély, csak bejelentés

Kék-fehér hagyomány
Vidéki elegancia svéd módra

Indul a kerti szezon
Az első munkák a zöldségesben

Feng-shui sorozat: alkotókészség és gyerek Hogyan javítható a kapcsolat? 

A konyhasziget lehet egészen kicsike, szinte konyhai kisbútor nagyságú, de akár többméteres is, a rendelkezésre álló helytől függően. Ha csak lerakóhelynek használjuk, elég lehet egy 90 cm széles sziget is, míg egy 100x150 cm-es megoldás már ideális lehetőséget teremt mindenféle konyhai munkára és arra is, hogy körülüljük.

Még egy kicsi, akár mobil konyhasziget is hatalmas segítség lehet mind munkafelület, mind tárolás szempontjából. A konyhasziget körül legalább egyméteres, de inkább 120 cm helyre van szükség, hogy kényelmesen körbejárható legyen és a fiókok, ajtók is nyithatóak legyenek.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!