Küzdenek a magyar űrhajós fiának életéért

Mélyaltatásban tartják Magyari Béla űrhajós fiát. A pilóta oktatóként ült abban a Cessna 152 típusú kisgépben, mely vasárnap lezuhant.
Mélyaltatásban tartják Magyari Béla űrhajós fiát. A pilóta oktatóként ült abban a Cessna 152 típusú kisgépben, mely vasárnap lezuhant.

Fiatal kora ellenére tapasztalt pilótának számít Gábor. A fiatalember olyannyira komolyan veszi a hivatását, hogy jövő héten ment volna Toulouse-ba, hogy kiképezzék utasszállító repülőgép pilótának. Csakhogy az élet közbeszólt, vasárnap egy Cessna 152 típusú kisgéppel a Gerecse helységben lezuhant.

A repülőt nem Gábor, hanem egy román férfi vezette, aki a helyszínen életét vesztette. Mindketten rendelkeztek szakszolgálati engedéllyel.

Információink szerint a hirtelen megváltozott időjárási viszonyok vezettek a tragédiához, a repülőgép lezuhant. A gép szinte apró darabokra tört szét, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei jelenleg is vizsgálják a roncsokat.

– Fontos része a balesetvizsgálatnak az adott időjárásra vonatkozó információk begyűjtése és összegzése, különös tekintettel arra, hogy a térségen átvonuló melegfront milyen hatással lehetett a repülés körülményeire – áll a Közlekedésbiztonsági Szervezet által közzétett közleményben.

A Bors úgy tudja, a helyszínre érkező mentősök stabilizálni tudták az oktató állapotát, majd azonnal a tatabányai Szent Borbála Kórház intenzív osztályára szállították. Súlyos sérülései miatt jelenleg is mélyaltatásban tartják a fiatal pilótát. Gábort még a családja sem tudja meglátogatni, mert a tatabányai kórházban látogatási tilalom van.

© Fotó: MTI

A Bors megpróbálta elérni Gábor édesapját, Magyari Bélát is, de egy hölgy telefonon közölte: Magyari úr nagyon beteg, nem tud a készülékhez jönni. Mint ismeretes, Magyari Béla és Farkas Bertalan együtt végeztek a Gagarin Űrhajóskiképző Központban, a szovjet vezetők végül kettőjük közül Farkast választották ki űrrepülésre, Magyari azonban végig készen állt társa helyettesítésére. Magyari Béla mindkét gyermeke örökölte apjuk rajongását a repülés iránt, fia és lánya is pilóta lett.