Különórán zaklatta diákját Pannonhalmán

Újabb szexuális zaklatási ügy Pannonhalmán. Az eset 1996-ban történt egy különórán.
Újabb szexuális zaklatási ügy Pannonhalmán. Az eset 1996-ban történt egy különórán.

A tavalyi, igen nagy botrányt kavart pannonhalmi zaklatási ügy után a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban kedden egy szűk körű sajtótájékoztatón újabb ügy részleteit ismertették - írja az Index.

Egy volt pannonhalmi diák a tavalyi ügy után kereste meg az egyik szerzetest, panasszal élve egykori tanára, egy mára már hetven éven felüli szerzetes viselkedése miatt. Az eset egy különórán történt 1996-ban - írja a portál. Később egy másik diák is panaszt tett ugyanezen szerzetes ellen.

Az írásos panaszbeadványban megnevezett atya, vállalva felelősségét, Várszegi Asztrik főapát kérésére 2015. szeptemberében nyújtott be önfeljelentést, mellékelve egykori diákja panaszlevelét. Az abban leírtakat valósnak, megtörténtnek ismerte el.

Az ügyészség 2015. október 1-jén megállapította, hogy a szerzetestanár „tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettét valósította meg”. Az ügyészség azt is közölte, hogy az ügy elévült, így büntetőeljárás lefolytatására nincs lehetőség.

Az egyházi eljárás viszont folytatódott, mivel egy 2010-es vatikáni döntés értelmében ezek az ügyek nem évülnek el. A vizsgálattal megbízott egyházi bizottság elkezdte az ügy feltárását, majd 2015 novemberében egy újabb írásbeli bejelentés érkezett, ugyanerre a szerzetesre vonatkozóan.

A bizottság 2015. november 12-én az előzetes vizsgálatot lezárta, és az anyagot a főapát elküldte a Vatikánba. A Hittani Kongregáció március elején válaszolt.

Az említett szerzetes visszavonult, de az egyház nem közösítette ki. Bocsánatot kért, hogy fájdalmat okozott. A diákok ezt elfogadták, ők az iskola ezzel pedig lezártnak tekinti az ügyet.