Krúdy Gyulával borozna a magyar sztáríró

Nyáry Krisztián új műfajt teremtett, az irodalmi bulvárt. Az Így szerettek ők című könyvében magyar írók és költők szerelmi életéből villant fel egy-egy izgalmas epizódot.
Nyáry Krisztián új műfajt teremtett, az irodalmi bulvárt. Az Így szerettek ők című könyvében magyar írók és költők szerelmi életéből villant fel egy-egy izgalmas epizódot.

Miért fogott bele egy irodalmi bulvár témájú könyv írásába?

Korábban irodalomtörténészként dolgoztam a pécsi egyetemen, de alapvetően a barátaim szórakoztatására kezdtem el a Facebookon ezt a sorozatot. Rövid idő alatt több ezer követőm lett. Aztán kiderült, hogy könyvben is szeretik az emberek ezt a témát.

Mi lehet a népszerűség titka?

Kíváncsiak vagyunk a híres emberek magánéletére, és főleg a szerelmi ügyeire. Kiderül, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi, nem szobrok. Magánéletében mindenki ugyanolyan, amikor udvarol, szerelmes, csalódik vagy beleszeret másba.

Mit szól ahhoz, hogy tankönyvként is használják a kötetét?

Örülök neki, ha kedvet csinál a tanuláshoz. A középiskolás korosztályt érdekli a szerelem, és el lehet mesélni ezeket a történeteket. Például azt, hogy Petőfi is olyan fiatalember volt, mint bármelyik másik huszonéves.

Mit tanult a főhőseitől?

Például azt, hogy érdemes mindig elgondolkodni, nincs-e másfajta döntés, mint amit rutinból meghozunk. Illetve ha elolvassuk mások szomorú történetét, akkor rájövünk, hogy nem nekünk a legrosszabb a világon.

Van kedvenc története?

Az egyik Benedek Elek íróé. Egy szép, élethosszig tartó szerelemnek volt részese. Közösen eldöntötték a feleségével, ha egyikük meghal, a másik utánamegy. Elek agyvérzése után a felesége öngyilkos lett. A másik kedvencem Molnár Ferenc, aki akkoriban egy klasszikus bulvárhős volt. A szerelmi élete a címlapokon volt. A korszak legismertebb színésznőivel volt kapcsolatban. Aztán mégis magányosan halt meg.

Kivel kávézna szívesen, ha száz évvel korábban él?

Molnár Ferencre kíváncsi lennék, meg Ady Endrére és Krúdy Gyulára is, de velük inkább borozni mennék…