Aktuális

Krokodilszörny bugyog Dunaújvárosban?

B. B. A.

Létrehozva: 2018.09.10.

Vízi szörnyetegről suttognak a dunaújvárosi horgászok, sőt, már  azok is, akik talán életükben nem fogtak még pecabotot. Rejtélyes videó kering a bugyogó folyóról, amit már több mint félmillióan néztek meg. A Bors utánajárt a rejtélynek, mi „lakik” a víz alatt.

Megtaláltuk a dunai szörnyet! – ezzel a kiírással töltött fel rejtélyes videót egy horgász a Facebook-oldalára. Perceken át bugyog valami felfelé a vízből, mintha egy gigantikus hal lenne, ami nem jön a felszínre. Zoli azt valószínűleg álmában sem gondolta, hogy sikerül vele 524 ezer embert megmozgatni, ennyien kattintottak ugyanis rá egy hét alatt. De mit rejt a mély?

Megtaláltuk a Dunai szörnyet!

Posted by Zoltán Barabás on Friday, August 31, 2018

Krokodil vagy búvár?

Sokan próbálták az interneten megfejteni, mi, vagy inkább ki okozhatja a folyamatos bugyborékolást a Duna dunaújvárosi szakaszán, a Pentele hídtól nem messze pár méteren keresztül. A videót csónakból rögzítő férfiaknak is volt néhány tippjük. Egyikük krokodilra szavazott, másikuk egy búvár felbukkanását várta, harmadikuk pedig már-már az éle­tüket féltette. Azon tanakodtak, hogy ha túlélik a „lény” esetleges támadását, akkor felteszik az internetre és meggazdagodnak belőle. Támadás szerencsére nem történt, így a videó felkerült és nem volt hiány érdeklődésből. Sokakat megtévesztett azonban Zoli azon hozzászólása, amiben azt írta, négy kilométeren át követték, de nem bukkant fel a szörny. Ezt persze viccnek szánta, hiszen mindvégig látni a Pentele hidat a háttérben, vagyis nem csónakázhattak hosszú kilométereken keresztül.

Józan paraszti ész

Az egyik helybéli komolysággal jegyezte meg: szennyvízcső miatt bugyoghat a víz, azt viszont neki sem sikerült megfejtenie, miért látszik ilyen intenzíven a víznyomás. Dualszky-Kovács István, a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetségének alelnöke és a Rácalmási Sirály Horgász Egyesület elnöke aktív horgászként és horgászboltosként a nap huszonnégy órájából tizennyolcat biztosan vízzel és a Dunával foglalkozik. Ő is találkozott a furcsa jelenséggel, ahogy a folyón motorcsónakozott. – Érdekes környezeti jelenség ez, de mivel tudtuk, hogy hol járunk, és láttuk, hogy fölöttünk Dunaújváros ipari üzemei vannak, azt is tudtuk, hogy ez valami ipari üzemnek a medervonalba bevezetett tisztított szennyvíz kifolyójának a csöve. Természetesen, ez csak extrém alacsony dunai vízállásnál jelentkezik ilyen intenzíven – magyarázta a Borsnak a szakértő.

Mindent elárul a drón

Felmerül a kérdés: milyen hatással van mindez a környezetre. – Felelős horgászegyesületi vezetőként rögtön az jutott eszembe, hogy van-e olyan jellegű környezetszennyezés, amit nekünk jeleznünk kell, de nem volt sem elszíneződés, sem szag, sem mechanikus szennyeződés. Tény és való, hogy bőséges levegővel tört ott fel valami, tehát tényleg olyan, mintha egy búvár lenne ott lent, ahogy a videóban is hallatszik, hogy erre tippeltek. De ez egyszerűen egy szennyvízcső-bekötés. Ilyet a magyarországi Duna-szakaszon még nagyon sokat lehet találni. Ha valaki drónnal végigmegy a Duna felett, és megfelelő felbontással nézi, akkor ezeket kristály tisztán látni lehet – avatott be Dualszky-Kovács István.

Nem ez az első

A jelenség nem most először szúrt szemet a horgászoknak. Nyolc éve szinte pontosan ezen a szakaszon készült már egy hasonló videó. Akkor is ilyen nagy visszhangot keltett és ott is ugyanúgy látszott a Pentele híd.

Jelzik a veszélyt

A Duna ezen szakaszát négy hivatásos halőr járja nap mint nap. Olyan károsodásokat vizsgálnak, amik a Dunának és a halállománynak is rossz lehet. Ha ilyet találnak azonnal jelzik, de eddig még nem bukkantak rendellenességre. Ez a jelenség sem tartozik a veszélyes kategóriába.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713507012
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137828_auto_resized.jpg
vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141043_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135527_auto_resized.jpg
vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713507012
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17093867_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713507012
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713507012
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142140_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/AJBybZq_kkFjUfUJ90wiJ12QbCpIi6bRV2wuUdnjZcw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxOGZlY2EyMjVmNjQ2YWRiNjQ1NmZlYTQ4NjI3ZDYy.jpg
Tragédia

Most jött: halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült