Aktuális

Krisna-völgy - A béke szigetét teremtették meg Somogyvámoson

Gergály Judith

Létrehozva: 2018.07.14.

<p>A Balatontól 30 kilométerre fekszik Somogyvámos dombjai között a Krisna-völgy. Az Indiai Kulturális Központ és Biofarm 25 éve létesült, és azóta világhírűvé vált. Lakói önellátásra törekszenek, és ez az egyszerűség ad számukra teljességet.</p>

A völgy Fonyód felől hamar elérhető, a bejáratnál két fehér elefánt jelzi, jó helyen járunk. Az úton haladva már az elején sok érdekesség fogadja a látogatókat, tavak, színes emlékhelyek, a nem mindennapi színes iskolaépület is felbukkan, a dombtetőn pedig a templom. 

Egyszerű boldogság

Százharmincan élnek a völgyben, egyedülálló nők, férfiak, házaspárok és családosok, mindannyian az élethelyzetüknek megfelelő házakban laknak, külön van női és férfiszállás, garzon a házasoknak és ház a családoknak. A völgyön belül nem használnak elektromos áramot, kútból húzzák a vizet, az önfenntartásra törekvés részeként minden családnak van egy kis kertje, szél- és napenergiát használnak, kézzel mosnak.

Somogyvámos ófaluban majdnem ugyanennyien élnek Krisna-hívők, akik szerettek volna közel maradni, de ott van áram, nekik van saját munkájuk, ám továbbra is a közösség részei és törekszenek rá, hogy a közös eszmék megmaradjanak. Az országban is sok a hívő, talán nem is látszik rajtuk, de ez a tudat a mindennapi életük részévé teszi, hogy imádkoznak, meditálnak, számukra első a tisztelet és a szeretet. 

Nem vallás, belső tudat

A szentélybe csak mezítláb léphetünk be és aki kedveli az indiai kultúrát, egyből otthonosan érzi magát az élénk színű freskókkal díszített oltárok között. Ottjártunkkor éppen szertartás zajlott, a napi négyből az egyik. Sorra érkeztek az asszonyok különböző színű száriban, a férfiak pedig fehér ruhában. Segítségünkre Tóthné Bakondi Laura kommunikációs referens sietett, hogy megértsük, mit is látunk.

– A szeretetünket és hálánkat így fejezzük ki, különböző eszközökkel, tüzet, vizet, illatos kis kendőt, virágot, pávatoll-legyezőt ajánlottunk fel. Ez a szertartás India-szerte gyakorlott. Minden reggel négykor kelünk és felajánljuk a tiszteletünket a földanyának, és elnézést kérünk azért, hogy napközben rajta fogunk járni – mondja Laura. Hozzáteszi: nem vallásként kell erre a kultúrára gondolni elsősorban, ez a Krisna-tudat, ami azt jelenti, alapvető tisztelettel és szeretettel fordulnak a többi élőlény felé, és idôvel ezt a szeretetteljes kapcsolatot tudják kiépíteni istennel. Ez egy belső munka, amit rendszeres gyakorlással képesek magukévá tenni. 

Másfajta örömszerzés

A közösségbe bárki beléphet, de aki szeretné komolyabban követni, idôvel fogadalmat tesz. Megfogadja, hogy egész életében nem eszik húst, halat, tojást, nem játszik szerencsejátékot, elfogadja a sorsát, nem fogyaszt kábító-mámorító szereket. Amibe beletartozik a koffein és a tea is. Nem él tiltott nemi életet sem, ami azt jelenti, hogy csak gyereknemzés céljából szeretkezik. A fogadalomtevőknek bizony ezeket a tisztasági szabályokat szigorúan be kell tartaniuk. Kapnak egy lelki nevet, és azt viszik tovább. 

– A legnagyobb örömszerzés nem a nemi életből fakad. Az emberi élet célja a spirituális élet fejlesztése. Magasabb rendű célokért kell küzdeni. Amikor valaki szellemi és spirituális tevékenységgel foglalja le magát, azok az energiák automatikusan felfelé áramlanak, és ez kiteszi a mindennapi életét. Ha ez nem adna boldogságot, nem adná fel a nemi életét – magyarázza Laura, aki 20 éves kora óta tartozik a közösségbe. Házas és van egy nyolcéves lánya, aki már beleszületett ebbe. 

Alapvető különbség, hogy nem az anyagi célokért való küzdelem az elsődleges számukra. 

– Egyszerű élet, magas szintű gondolkodás. A lelki élet ad egy pluszenergiát, az embert az anyagi vágyak nem ostromolják folyamatosan. Itt vannak a színek, harmonikus környezetben élünk és ételeket eszünk, amelyek ki­egyensúlyozzák, egészségessé teszik a testünket, és harmonikus kapcsolatunk van a természettel egy csodálatos közösségben. Kell ennél több?

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17059064_auto_resized.png
origo.hu

Kvíz: Ön tudja ezekre az általános műveltségi kérdésekre a választ?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26126_resized.jpg?avcount=1710825314
origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17061283_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan indul a forgatás: Stohl Andrást követelik a kommentelők az Ázsia Expressz új évadába – íme a többi favorit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060931_auto_resized.jpg
vg.hu

Brit királyi család: nagy bejelentést tehetnek Katalin hercegnével kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17056927_auto_resized.jpg
ripost.hu

Újabb legenda távozott: elhunyt a népszerű rockbanda frontembere - Videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060803_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kiderültek a részletek Magyar Péter és Varga Judit veszekedéséről, ez van a rendőri jelentésben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26128_resized.jpg?avcount=1710825314
origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17050450_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ezen az 5 közeli helyen a legszebb a cseresznyevirágzás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25922_resized.jpg?avcount=1710825314
she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17053421_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljesen kiborult a lottónyertes: „Soha többé nem játszom ezt a játékot”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25962_resized.jpg?avcount=1710825314
life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17056200_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Bebizonyítottad, hogy nulla vagy, mint pasi" – brutális alázást kapott a TV2 sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/8SsdigFoBySUMTTv8HLW_9OhGRou68xPpwNtw64iI98/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y4ZGVhYTc3ZmYyODQ4YTc5MzdkYjAzOTg5M2U1YWFl.jpg
Rendőri jelentés

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/5SPCSpnha1d6tQGH9XXC7XnMvl9Xxqv5np7FeuW5-64/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IzNjcyZWNiYTc5ZDRlYmQ4MTBjNDdlMzY2YjA5ZTBj.jpg
Gyász

"Hol itt az igazság?" – teljesen összetört az oroszlányi horrorbaleset áldozatának fia