Aktuális

Koronavírus – napi összefoglaló: A fertőzés már 33 országban jelent meg

Bors

Létrehozva: 2020.02.26.

Olaszország mellett Németországban is terjed az új koronavírus, amely újabb európai országokban és Latin-Amerikában elsőként Brazíliában is megjelent. Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány. Több ország vezetői óvtak a pániktól.      

A koronavírus elleni összehangolt európai fellépést sürgette Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa szerdán Rómában, újságírók előtt. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója ugyanott elmondta, hogy a fertőzöttek száma 80 988. A fertőzés 33 országban jelent meg. Sztella Kiriakídisz és Hans Kluge egyaránt azt hangoztatta, hogy nincs ok pánikra.

Meg kell állítani az új koronavírus-fertőzés miatti pánikhangulatot Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint, aki az olasz közszolgálati médiától is a "félelemgerjesztés" megfékezését szorgalmazta. A polgári védelmi hatóság friss adatai szerint Olaszországban eggyel nőtt, 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A polgári védelmet vezető Angelo Borrelli déli sajtótájékoztatója szerint a legújabb áldozat Emilia Romagna tartományban halt meg, a 69 éves férfi azonban a szomszédos lombardiai gócpontról származott. A Kínában felbukkant vírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-t. Lombardiában már hat kiskorú beteget is számon tartanak, állapotuk nem súlyos.

Ferenc pápa megtartotta a hagyományos hamvazószerdai szertartásokat, és ismét szolidaritását fejezte ki a járványban megbetegedettekkel. A Vatikán bejelentette, hogy bezárják az olaszországi katakombákat, mivel az ókori földalatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt a vírus könnyebben terjedhet.

Nem fertőzött koronavírussal az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápoltak. A nő kedden maga hívta fel az ügyeleti telefonszámot, miután magas lázat és levertséget tapasztalt. Szerdán az MTI-nek azt mondta: a körülményekhez képest jól van, időközben a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. A nő később a közösségi portálján tette közzé, hogy időközben hazaengedték, az orvosok légúti megbetegedést állapítottak meg nála.

Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón, amelyen az operatív törzs a koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli új intézkedéseket jelentett be.  A Tenerifén karanténba helyezetteket illetően Gulyás Gergely emlékeztetett: egy hotel mintegy ezer vendégét helyezték karanténba, közöttük öt magyar állampolgár van, ők a legutolsó információk szerint jól vannak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart kapcsolatot velük. Megjegyezte: a Kínából, Dél-Koreából és Észak-Olaszországból érkező repülőjáratok utasait lázméréssel ellenőrzik.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget - tette hozzá.

Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval karanténban tartanak a Dél-pesti Centrumkórházban - mondta el az intézmény osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Szlávik János közölte, mind a tizennyolcan, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett, azonban a karantént fenntartják.

Az egészségügyi irányelveknek megfelelően két hétig tarthat a karantén a tenerifei szállodában, ahol öt magyar is tartózkodik - tájékoztatott a Kanári-szigetek kormánya szerdán. Spanyolországban az elmúlt két napban tíz koronavírusos megbetegedést regisztráltak, egy kivétellel mindegyikük Olaszország északi részén járt a közelmúltban.

Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt. Két újabb fertőzést állapítottak meg Baden-Württemberg tartományban is. Az észak-rajna-vesztfáliai és baden-württembergi esetekkel együtt 21-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzések száma Németországban.    

Meghalt egy második beteg szerdára virradó éjjel Franciaországban, ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium. Az áldozat egy 60 éves férfi, Kínában kapta el a vírust.

A koronavírus szerdán megjelent Észak-Macedóniában és Görögországban, mindkét paciens nő és korábban Olaszországban járt. Horvátországban egy harmadik fertőzöttet is találtak.  Brazíliában, ahol tart a karneváli szezon, egy Sao Pauló-i kórházban egy 61 éves beteget diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. A beteg korábban Lombardiában járt. Két fertőzést jelentettek Pakisztánból is.

Iránban 24 embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádolnak, hogy "rémhíreket" terjesztenek az Iránban a járványról, egy nemzetközi újságíró jogvédő szervezet pedig azzal vádolja Teheránt, hogy eltitkolja a járvány terjedésével kapcsolatos adatokat. Szerdáig a hivatalos adatok szerint 139 megbetegedésből 19 eset végződött halállal. A Riporterek Határok Nélkül egyebek mellett Ahmad Amír Abadi Frahaninak, a járvány gócának számító Kúm parlamenti képviselőjének a kijelentéseire hivatkozik, aki hétfőn azt mondta, hogy 50 ember halt bele városában a vírusba, és azzal vádolta az egészségügy-minisztériumot, hogy késlelteti a bejelentés közzétételét.  Teheránban a nap folyamán bejelentették az országon belüli utazások korlátozását

* * *

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090027_auto_resized.png
origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711665312
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082275_auto_resized.png
metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084803_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080227_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711665312
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711665312
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei