Aktuális

Koronavírus: Hét vírusgyanús embert vizsgálnak Magyarországon

Bors

Létrehozva: 2020.02.27.

Bárhol felbukkanhatnak fehér szkafanderes szakemberek, ahogy az az M1-es autópálya mellett, Bicskénél is megtörtént. Úgy tűnik, az elkövetkező időben meg kell barátkoznunk a látvánnyal, hiszen a hatóságok reális esélyként számolnak a koronavírus hazai megjele­nésével.

Az ország egyre több pontjáról jelentenek koronavírus-gyanús eseteket, de a fertőzés okozta megbetegedést ez idáig nem regisztráltak Magyarországon, nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki elkapta volna. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnap délelőtti Kormányinfón kiemelte, hogy az éjjel is érkezett hét minta, de egyelőre még nincs eredmény. Jelenleg 18 fő van Magyarországon karanténban, ők tünetmentesek.

Szkafanderes emberek az M1-esen

Egy fiatal nő két napja feltöltött egy videót a Facebookra, amin három szkafanderes mentős látszik az M1-es sztráda bicskei pihenőjénél. A felvételt csaknem hatvanezren látták. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője lapunk megkeresésére az esettel kapcsolatban közölte: fertőzés gyanúja miatt hívták a mentőket, ezért a gyanú elvetéséig a személyzet a protokollnak megfelelően használta az egyéni védőfelszereléseket. A beteget végül nem kellett kórházba szállítani. – Az OMSZ valamennyi mentőegysége rendelkezik a fertőző betegek ellátásához szükséges védőfelszereléssel és a fertőtlenítés eszközeivel. Az új koronavírussal kapcsolatos feladatspecifikus teendőket külön eljárásrendben szabályoztuk. A részletes eljárásrend szabályozza a mentőegység teendőit és a védőfelszerelések használatát is – tette hozzá Győrfi Pál.

Kisgyermekes pár a tenerifei szálloda rabja

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tegnap délután arról tájékoztatott, hogy a Japán mellett karanténba helyezett hajón diagnosztizált magyar kórházban van, jelenleg várja a második teszt eredményét. A másik két magyart is leszállították a járműről, egy karanténszálláson tegnap kezdték meg az újabb kéthetes karantént. Az Olaszország lezárt részén veszteglő magyar kamionos jó kedélyű, jellemzően olvas. A lezárt tenerifei szállodában tartózkodó öt magyar között egy fontos gyógyszereket szedő idős házaspár és egy kiskorú gyermek is van.

– Mindkét család a hétvégén akart hazajönni, de a szállodát jelenleg nem lehet elhagyni. Ha ott kell maradniuk, akkor mindenki biztos lehet benne, hogy a létfontosságú gyógyszerekről gondoskodni fogunk – magyarázta Menczer, aki azt is megemlítette, hogy adott esetben az is előfordulhat, hogy az öt magyarért mi küldünk ki gépet, hogy a lehető leghamarabb haza tudjanak jönni.

A Bors beszélt egy neve elhallgatását kérő magyar turistával, aki egy baráti társasággal pont abban a szállodában nyaralt, amit a vírus miatt karantén alá vontak. Néhány nappal a zár előtt távoztak.

– Alapvetően egy nagyon szép szálloda, semmi gondunk nem volt vele. De többen is köhögtek a reggelinél, ami eléggé zavaró volt a hírek hallatán. Úgy döntöttünk ezért, hogy elővigyázatosságból váltunk, és átmentünk egy közeli szállodába. Ezzel a személyzetnek és a szervezőknek semmi problémája nem volt, és a jelek szerint jól is döntöttünk, ugyanis így megúsztuk a karantént, és folytathattuk a nyaralásunkat - mondta a nő.

A Kanári-szigetek kormánya tegnap közölte, még két hétig tart a karantén a tenerifei szállodában. Teresa Cruz egészségügyi tanácsos elmondta: a teljesen tünetmentes szállóvendégek a hotelen belül szabadon közlekedhetnek, akiknek azonban akár csak enyhe tünetei is vannak, a szobájukban kell maradniuk. A karatén miatt a négycsillagos tengerparti szállodában megerősítik az egészségügyi ellátást, és pszicholó­gus is a vendégek rendelkezé­sére áll.

Kamara: indokolatlan a boltok kifosztása

A koronavírus európai megjelenése óta országszerte elárasztják a teljesen lefosztott boltokról készült képek a közösségi mé­diát. Nem túlzás, a lakosság egy része pánikszerű vásárlásba kezdett. Henczer Tibor egy tatai szupermarket üres polcairól küldött képet lapunknak tegnap. Mint mondta, sem konzerv sem liszt, sem cukor nem volt már a boltban. – Félelmetes látvány fogadott, amikor reggeliért mentem. Mirelit tejet, olajat, rizst, fagyasztott halat, zabot, puffasztott rizst, tojást sem tudtam venni. Az emberek egymás kosaraiból lopkodták ki az utolsó olajat, valaki pedig a babkonzervért szaladt – magyarázta szürreális élményét egy budapesti olvasónk. Az Országos Kereskedelmi Szövetség leszögezte: bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás. Néhány esetben előfordulhat, hogy bizonyos tartós élelmiszerek feltöltési üteme nem tudja követni a keresletet, de az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folya­matos.

Tízpontos kormányterv

A kormány egy 10 pontos tájékoztatási tervet hozott nyilvánosságra annak érdekében, hogy sikerüljön meggátolni a koronavírus Magyarországra történő betörését. Kiemelten fontos, hogy senki se utazzon a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba. Az Operatív Törzs továbbra is működik, az azonban nem zárható ki, hogy hazánkban is megjelenik a vírus, a megfékezésében mindenkire szükség van.

1. A legfontosabb, hogy ne utazzanak fertőzött területekre.

2. Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál, hogy tudjunk róla, és el tudjuk érni, ha baj van.

3. Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát. Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámokat!

4. Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is! Lehetőleg elkülönülve legyen.

5. Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van, a közösségi közlekedés használata után.

6. A szülők ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt!

7. Azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak! Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérjük.

8. Azok az egyetemisták is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak!

9. Az is fontos, hogy másokra figyeljünk. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud – legyen magyar vagy külföldi állampolgár –, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon, és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy a zöldszámot.

10. Ha valakinél felmerülne a koronavírus-gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162256_auto_resized.jpg
origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak: sokba kerülhet, ha ezt elmulasztják

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714067713
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162974_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Lengyel védelmi miniszter: Elég dühítő látni a kávézókban ülő hadköteles korú férfiakat, míg mi Ukrajnát segítjük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149504_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159500_auto_resized.png
hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros