Könyvekből hajtogat szobrot Hajnalka

Nem mindennapi hobbit választott magának egy fiatal tolnai lány. Tófalusi Hajnalka bő egy éve fedezte fel a könyvhajtogatás hihetetlen türelmet és odafigyelést igénylő művészetét, de az első pillanatban megfogta ez a gyönyörű és egyedi alkotási mód. – Külföldi weboldalakon láttam először ezt a különös technológiát, ami nagyon megfogott. Számtalan vi­deót megnéztem, és szerettem volna, ha ezt én is meg tudom csinálni – fejtette ki a Borsnak az ifjú alkotó.

A Star Wars-felirat könyvlapokból kirakva

A technika igen aprólékos, Hajnalka úgy hajtogatja be a legyezőszerűen kinyitott könyv lapjait, hogy a motívum, legyen az felirat, figura, vagy szám, a kötet élén látható legyen. Egy betű legalább egy óráig készül, például a Tolna feliratot öt arra alatt hajtogatta ki.

Tófalusi Hajnalka

– Egyik legnehezebb munkámnak az ugró lovat ábrázoló könyvszobrot tartom, mivel rendkívül aprólékos és részletgazdag kidolgozást igényelt. Nem mondhatom ki egyértelműen, hogy mi a nehezebb, egy felirat, vagy egy ábra megalkotása, mert sok mindenen múlik. Például azon, mit is ábrázol a minta, milyen ívesek a betűk. De készítettem már feliratot mintával együtt is, azt hiszem, a kettő kombinációja a bonyolultabb – mondja Hajnalka. A 25 éves hölgy egyébként a tolnai kulturális központ művelődés­szervezője, a hajtogatás mellett imád evezni is. De eme különleges szobrászatra egyelőre csak hobbiként tekint.