Könyörögnek a dzsihadisták, hogy ne nő végezzen velük

Több női katonát és rendőrt vetnek be a déli határzár védelmében, mert úgy tartják, a határon átszökő menekültek közt megbúvó terroristák rettegnek a női ellenféltől. Mi igaz ebből a szóbeszédből?
Több női katonát és rendőrt vetnek be a déli határzár védelmében, mert úgy tartják, a határon átszökő menekültek közt megbúvó terroristák rettegnek a női ellenféltől. Mi igaz ebből a szóbeszédből?

Megsokszorozódott a női rendőri és katonai jelenlét mostanság a déli határzárnál. Ezt állították egybehangzóan forrásaink. A Bors a határon járt, hogy kiderítse, mi igaz mindebből. A szóbeszéd alapját egy, a dzsihadisták körében elterjedt nézet adhatja. Eszerint aki női kéz által hal meg, az nem a dzsihád dicsőségére halt meg, azaz nem jut a mennybe.

Szürke, barátságtalan időben sétálnak a déli határ őrzői, általában párban: egy fegyveres ka­tona és egy rendőr.

Azt nem tudni, hogy a pletyka miatt vagy más okból, de bizonyos: sok vegyes párt látni. Több katonanő és rendőrnő is elsétál mellettünk pár óra leforgása alatt. A Bors megkérdezte a rendőrséget és a honvédséget is, hogy hány nő teljesít szolgálatot a déli határon, azonban konkrét adatokkal nem szolgáltak, csupán annyit mondtak: számuk a feladatellátás során változó, míg a honvédség nem vezet nyilvántartást a katonák nemenkénti felosztásáról. Időközben a katonai jelenlétet is megsokszorozták, ugyanis az el­múlt hónapok csendje után az utóbbi hetekben ismét megélénkült a forgalom a déli határ mentén. Naponta közel száz ember próbál átszökni a határon.

– Nappal sosem jönnek, csak sötétben, naplementétől napfelkeltéig – magyarázza egy mórahalmi nő.

© Fotó: Kecskeméti Zoltán

– Ahogy lemegy a nap, ké­szülődnek, és sötétben indulnak neki. Reggel már lehet velük találkozni a településen is, pár fős csoportokban gyalogolnak az út mentén. Nekünk nem volt gondunk velük, igyekeznek mi­nél hamarabb eltűnni, de legtöbbjüket elkapják. Azt hallottuk, hogy a csempészek is új taktikával dolgoznak. Este először ők jönnek a kerítéshez, hogy kivágják a migránsoknak a lyukakat, amelyeken aztán a menekültek később megpróbálnak átmászni – mondja egy röszkei férfi.

© Fotó: Kecskeméti Zoltán

S valóban: a kerítésen pár méterenként fityeg az apró, piros cédula, ami a javítási munkálatokat jelzi.

Több helyen eldobált holmik vannak, az egyik lyuk előtt egy drótvágót is látni.

A honvédség a múlt hét második felében láthatóan megnövelte a határon szolgáló katonák számát, emellett a veszélyeztetett szakaszokra gép- és harckocsikat irányítottak, a levegőből pedig helikopterrel figyelik az eseményeket.

A röszkei határnál álló szöges vagont azonban már elvontatták.

© Fotó: MTI