Könyörgött, hogy donor lehessen, négy embert mentett meg halálával

A 7 éves kisfiú az iskolában hallotta, hogy halála után szerveivel életeket menthet. Alig egy héttel később tragikus hirtelenséggel hunyt el, ám borzasztó tragédiája mások számára az életet jelentette. 
A 7 éves kisfiú az iskolában hallotta, hogy halála után szerveivel életeket menthet. Alig egy héttel később tragikus hirtelenséggel hunyt el, ám borzasztó tragédiája mások számára az életet jelentette. 

A 7 éves Deyaan Udani nem akármilyen kisfiú volt. A családjával Ausztráliában élő indiai kisfiú alig egy héttel ezelőtt egy iskolai felvilágosító órán hallotta, hogy azok, akik vállalják, hogy haláluk után szervdonorok legyenek, más emberek életét is megmenthetik. Deyaan ezután szinte könyörgött szüleinek, hogy őt is írják fel a szervdonorok listája, ám akkor még senki sem gondolta, hogy a téma sokkal előbb aktuális lesz, mint gondolnák.

Az Udani-család éppen Indiában töltötte vakációját, amikor a hazautazásuk napján a kis Deyaan szörnyű fejfájásra panaszkodott, ezért a mumbai kórházba szállították. Ott aztán megállapították, hogy nagy a baj: a fiú agyában egy vérrögöt találtak, és bár azonnal megműtötték, szombaton beállt nála az agyhalál állapota. A szülők ekkor hatalmas döntés előtt álltak.

© Fotó: Facebook

A kisfiú ugyanis az elmúlt hetekben azt hajtogatta nekik, hogy ha felnő és meghal, akkor szeretne donor lenni, és hogy a szervét felajánlanák olyanoknak, akiknek még szükségük lehet rá. A Mumbai Mirror szerint végül a fiú édesanyja, Mili Udani teljesítette fia „végakaratát”, és Deyaan szívét, veséjét és máját több másik ember kapta meg. A kisfiú segítségével így három gyermek és egy felnőtt ember élhet tovább, ezzel pedig ő lett India legfiatalabb szervdonorja.

© Fotó: Facebook

– A fiam szívét egy 2,5 éves kislány kapta, akinek dilatatív kardiomiopátiája volt. (ez egy kitágulásos szívizom-elfajulás a szív izmainak egy olyan betegsége, amikor a kamrák kitágulnak, és így a szív nem képes elegendő vért pumpálni, ami szívelégtelenséghez vezet – a szerk.) A halála után 18 perccel már úton volt a szíve a kislány felé. Bár Deyaan elvesztését soha nem fogom tudni feldolgozni, de az, hogy az ő halála másnak az életet jelentette, valamelyest mégis enyhíti a fájdalmamat. – mondta az indiai lapnak a gyászoló édesanya.

© Fotó: Facebook

Deyaan veséit egy 11 és 15 éves gyermek kapta, míg mája egy 31 éves felnőtt számára jelentett új kezdetet.