Kolontáron meghalt kislány szülei: Börtönbe a bűnösökkel!

Népharagot szült a vörösiszap-per vádlottainak felmentése. A Bors most azokat szólaltatta meg, akik a legtöbbet veszítették.
Népharagot szült a vörösiszap-per vádlottainak felmentése. A Bors most azokat szólaltatta meg, akik a legtöbbet veszítették.

Most már két fekete nap van Juhász Zoltán és felesége, Erzsébet életében. Az első és legborzalmasabb: 2010. október 4., amikor átszakadt a Mal Zrt. zagytáro­zója, és a Kolontárt elöntő vörösiszap Erzsébet karjaiból ragadta el egyéves kislányát, Angyalkát. A másik fekete nap 2016. január 28., amikor a bíróság mindenkit felmentett, akit a ka­tasztrófa felelőseként vádoltak meg.

Éljenek bűntudattal!

Egy ismerősöm szólt csütörtökön, hogy mindenkit felmentettek, leírhatatlan, mély fájdalmat ér­zek – mondta a Borsnak Angyalka gyászoló édesanyja. – Embe­rek haltak meg, köztük az én kislányom. Ez az ítélet elfogadhatatlan számomra, egyenlő a semmivel, olyan, mintha azt szentesítené, hogy velünk az égvilágon semmi sem történt. Ezek az emberek börtönt érdemelnek. Azt kívánom, éljenek örök bűntudattal! Amíg élek, elkísér ez a borzalom, ha csak egy ablak becsapódik, már összerezzenek, és a kislányunkat sem adja vissza senki – kesergett Erzsébet.

Bocsánatot sem kértek

Szanyi János a szüleit veszítette el, édesanyját Devecser mellett, három kilométerre az otthonától találták meg a katasztrófa után több nappal, s édesapja is az áradat áldozata lett. Szanyi ko­rábban lapunknak elmondta: egy gimnáziumi osztályba járt a Mal vezérigazgató-helyettesével, dr. D. Józseffel, aki az iszapkatasztrófa miatt indult büntetőper egyik fő vádlottja.
– Józsi még arra sem volt ké­pes, hogy bocsánatot kérjen. Legalább ennyit megtehetett volna – mondta a férfi tavaly a Borsnak.

Igazság helyett jog

Nem nyugodhatnak békében a katasztrófa halottai, mert a bíróság nem szolgáltatott igazságot, csak jogot – mondta a Borsnak Illés Zoltán, aki a tragédia idején környezetvédelmi államtitkár volt. Illés gyalázatosnak és felháborítónak nevezte az ítéletet.

– Bejött a dörzsölt ügyvédek számítása: a felelősséget a tározó tervezőire, kivitelezőire hárították, akiknek a többsége már nem elérhető és vagy meghalt.

Illés szerint egyértelmű, hogy nem a tervezés, hanem a működtetés okozta a tragédiát. A volt államtitkár úgy vélte, a tizenöt felmentett véd- és dacszövetségben van, egyikük mögött pedig forintmilliárdok állnak. Illés úgy tartja, az Orbán-kormány szétverte a környezetvédelmet, így hiányoztak azok az állami szakemberek, akik érveket, szempontokat adhattak volna az ügyészeknek...

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.