Aktuális

Koccintson 718 ezer forintos pezsgővel!

Hu-Zo

Létrehozva: 2013.12.30.

Ha szilveszter, akkor pezsgő és virsli. Mindkettőből kapható gyengébb és egészen kiváló minőségű is, a határt csak a pénztárcánk mélysége szabja meg. A Bors körülnézett, hogy mi kerül az év utolsó óráiban az asztalra.

Ma már szinte mindenki számára megfizethető, de nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Igen, a pezsgőről beszélünk, amit Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő borból.  

Magyarországon a pezsgőfogyasztás jobbára még mindig az óévbúcsúztatáshoz kötődik. A Magyarországon évente gyártott 25–26 millió palack is nagyrészt ilyenkor fogy el. A többség az olcsóbb árfekvésű tankpezsgőt vásárolja, de van, aki több százezer forintot sem sajnál egy palackért.

A Bors rábukkant egy weboldalra, ahol 2400 euróért (718 ezer forint) és 100 euró (29 900 forint) szállítási költségért bárkinek házhoz viszik Magyarországon is a 1,5 literes Champagne L'exkluzív de Ruinart Magnumot. A számozott palack egy szép fadobozban pihen. Néhány évvel ezelőtt egy hazai üzletben is találtunk egy számozás és fadoboz nélküli változatot, ami „csak” 353 ezer forintba került.

Ám senki ne gondolja, hogy ez a legdrágább. A világ leghíresebb francia pezsgőiért forintban milliókat fizetnek az ínyencek. Közéjük tartozik a Veuve Clicquot, a G.H. Mumm, a Krug, a Mercier, a Dom Perignon, a Moët & Chandon, és persze a Ruinart is.

Ötezernél kezdődik a Champagne

Nicolas Ruinart nevéhez köthető egyébként az első pezsgőkészítő ház alapítása 1729-ben. A reimsi Ruinart pezsgők évszázadokon és generációkon keresztül a luxus életstílus szimbólumai voltak. Nincsen másképpen ma sem: aki ilyen italt fogyaszt, maximális élvezetet kap, legyen szó az R de Ruinart-ról, a Blanc des Blancs-ról, a Ruinart Roséról, a Dom Ruinart-ról vagy ennek rosé változatáról.

De milyen is a jó pezsgő?

– Világos színű, elegáns, és az apró buborékok finomsága jellemzi – mondja Ipacs Szabó István, a Vylyan Pincészet főborásza. – A nagy mennyiségben előállított tankpezsgőket már ezer forint alatti áron is meg lehet vásárolni, míg a palackban erjesztett tradicionálisból 2–3 ezer forintért is kaphatunk jó minőségűt. Egy üveg Champagne, vagyis ezt a nevet viselő francia borvidékről származó pezsgő, viszont minimum öt–tíz ezer forintba kerül.

4–6 fokon kellemesen fogyasztható ital

A pezsgőt egyébként vagy hosszú szájú vékony, vagy kehely alakú pohárban kell fogyasztani 4–6 fokon, ugyanis így jönnek elő legjobban az aromák belőle. Arra mindenki ügyeljen, hogy pezsgőt keresve nehogy habzóbort tegyen a kosarába. Igaz, hogy ez sokkal olcsóbb, de mivel a habzóbor hozzáadott, mesterséges szén-dioxidot tartalmaz, a buborékok sokkal durvábbak, „szögletesebbek” benne és persze az ízvilága is más – fogalmaz a főborász.

A Budai Borvárban 200 ezer forintért árultak 7,5 decis palackban 1985-ös Dom Pe­rignont. Hónapokig állt az üzletben, de nem vitték el.

– Az ilyen régi pezsgőknek muzeális értékük van, viszont az ízük az évek alatt nem lesz jobb – mondja Krix Bertold. – Most nálunk a legdrágább a Bollinger, amit a boltban tartunk. Ennek az ára 19 900 forint, de rendelésre beszerzünk Crystalt is, amiből 60–70 ezer forint egy palack. 

A hentesek kínálata bőséges, mindenki talál kedvére valót

Árában benne rejlik az áru minősége

A virsli titka, Petró József hentes szerint, egyszerűen fogalmazva, az árában van. – Ha jót akarunk magunknak, 1000 forint alatt nem szabad venni kilóját. 1000 és 1400 között már van benne anyag. Én legjobban a juhbeles pápait szeretem – mondja. A virsli akkor jó, ha amikor ráharapunk, roppanó érzést ad. Ne legyen vizes, és a színe legyen piros. – Ha főzzük, tegyük bele a hideg vízbe és forrás után maximum öt percig hagyjuk főni. Ha túlfőzzük, szétreped. Jó a baromfivirsli is, de az igazi sertésből készül – állítja a szakember. 

Újabban divatba jött, hogy nemcsak étteremben, hanem otthon is sütnek szilveszterkor újévi malacot. A mangalica kilója 3000, a hagyományos sertés kettőezer forint. A súlyuk 4 és 8–10 kiló között változik. A túl kicsik inkább csak látványosak, hús kevés van rajtuk, míg a nagyobbakkal több a macera, ezeket tovább kell óvatosan sütni. 

A kocsonya elkészítése időigényesebb. Akkor jó, ha húsos falatok is vannak benne, de a bőrös részekből is kell megfelelő mennyiség, különben nem dermed meg. 

Újévkor, ha szeretnénk a szerencsét egész évre bevonzani, a néphagyomány szerint, a legjobb lencsét enni. Az ára sem borsos, tartja magát, nem drágul az ünnepekre. Budán, a Fény utcai piacon 560 forintért kínálják kilóját. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160211_auto_resized.jpg
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714080912
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163356_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejest ugrott a sekély medencébe, most cikkünk nyomán összefogtak Tamásért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163426_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714080912
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163476_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163165_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros