Aktuális

Kíváncsi volt a vak férfi, mennyire szemetek vele az emberek. Ennyire – videó

Bors

Létrehozva: 2017.01.06.

Forrás: SWNS.com

A 37 éves, korábban orvosként dolgozó Amit Patel öt éve vesztette el látását keratoconus miatt. Vakvezető kutyájára, Kikára egy GoPro-kamerát rögzített, hogy felvegye azokat a visszaéléseket, amiket nap mint nap át kell élnie, miközben London utcáit járja.

Fogalmazzunk óvatosan, nem volt mindenki a legkedvesebb Amitékkal: nem adták nekik át az ülőhelyet, a tömegközlekedés munkatársai sem segítettek nekik, pedig a férfi kérte tőlük, ráadásul többször megütötték őket táskákkal, esernyőkkel.

A felvételeket minden nap feltöltötte a gépére Amit, és látó feleségével nézték át őket. Seema pedig olyanokat látott, amit férje sose vett volna észre. Például amikor egy nő, ahelyett, hogy segített volna Amitnak helyet foglalni, a táskáit rakta az üres székre.

Kika, a brit vakvezetőkutyáknak azon 5 százaléka közé tartozik, akiket kiképeztek egyebek mellett arra is, hogy gazdáját a mozgólépcsőre vezesse, de ennek ellenére nagyon szomorú lesz attól, ha lökdösik vagy megütik.

„Az egész azzal kezdődött, hogy az emberek elkezdtek lökdösni a mozgólépcsőn. Volt elég helyük elmenni mellettünk, de úgy tűnik, szórakoztatónak tartották, ha meglökdösnek egy vak embert” – mondta Amit az SWNS-nek.

„Kika mindig a bal kezem oldalán ül, szóval néha blokkoljuk az utat mellettünk, ekkor megütik őt a táskákkal és esernyőkkel, hogy menjen az útból.”

„A legrosszabb, amikor beszólnak mögöttem. Az emberek olyan durvák és arrogánsak, és azt gondolják, mindent megtehetnek” – mondta a férfi.

Sőt, ennél még borzasztóbb eset is előfordul.

„Egy hölgy azt mondta egyszer, hogy kérjek bocsánatot a mögöttem álló emberektől, hogy feltartom őket. Megkérdeztem tőle, hogy kérjek elnézést azért, mert vak vagyok? Mira azt válaszolta »igen«.”

Kika pedig sokszor szomorú lesz a lökdöséstől, és megijed tőle. Ahogy Amitet is sokszor elszomorítja, ami vele történik. Annyira ismerik már egymást, hogy megérzik, ha a másik így érez.

Amit szinte minden nap vonattal és metróval is utazik. Nagyon gyakran előfordul, hogy nem adják át nekik a helyet, „azt gondolják, hogy az egész kocsit elfoglalnám” – mondta a férfi. Pedig esetenként a négyhónapos gyerekét is magával viszi, majd Amit a vonaton azt mondja, „Kika, találj egy helyet”, de senki sem mozdul meg.

„Néha az egyetlen esély, hogy ülőhelyet kapjak, hogy megkarmolom Kikát a füle mögött, amitől megrázza magát. Senki sem szereti a vizes kutyákat”.

A megállók személyzete és a taxisok se jobbak, mint bárki más. A látássérült férfinek néha olyan útvonalon kell haladnia egy-egy lezárás miatt, ami nem megszokott számára. Ilyenkor segítséget próbál kérni. Egy alkalommal öt percig szembe állt egy emberrel, aki azért lett kirendelve az állomáshoz, hogy segítsen az utasoknak a lezárás miatt. És hiába szólt neki Amit, nem történt semmi. Aztán azt mondták, hogy nem vették őt és a kutyát észre, de a videón jól látszik, ez egyáltalán nincs így. 

Olyan esetet is felvettek a GoPróval, ahol jól látható, ahogy egy taxis nem hajlandó megállni nekik.

Kika egyszer meg is mentette gazdája életét, mikor egy autós áthajtott a piros lámpán. „Meglátta az autót és elém állt, hogy megakadályozza a gázolást. Az autó hozzáért az orrához. Három napba telt, míg újra képes lett dolgozni.

Amit több látássérülteknek és vakvezető kutyáknak segítő szervezetnek is önkénteskedik. Van, amikor olyan embereknek segít, akik éppen egy vakvezető kutyához szoktatnak hozzá, de ilyenkor is ugyanúgy viselkednek velük az emberek, mint máskor.

„Nagyon magányossá válsz, ha elveszíted a látásod. Ha tömegközlekedéssel utazom, gyakran olyanná válok, mint egy ijedt kisgyerek a sarokban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714008013
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714008013
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158462_auto_resized.png
metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159467_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714008013
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében