Aktuális

Kiütötte ellenlábasát a dühbe gurult Mikulás

R. K.

Létrehozva: 2018.12.06.

Finomságokkal teli csizmákat találtak ma reggel gyerekek százezrei. A jóságos Mikulás a szeretet, a nagylelkűség örök jelképévé vált, pedig valódi ihletője, Szent Miklós  virgácsot érdemelt volna, amiért egy  vita során nem tudott uralkodni az indulatain, és pofozkodni kezdett.

Forrás: AFP

Ma valójában a IV. században élt Szent Miklós halálának évfordulóját „ünnepeljük”. A középkorban még gyerekek mutatták be szerepjátékokon keresztül a katolikus szent csodás tetteit, később felnőttek kezdtek el vörös köpenyben házról házra járni.

Az ablakba tett csizmákba ajándékokat rejtő puttonyos legendája viszont igen fiatal, nagyjából egy évszázados népszokás. A titokzatos ajándékosztó is csak 1865 óta viseli a Mikulás nevet – igaz, nálunk az 1950-es évektől Télapóként is emlegetik. De ki volt Szent Miklós, valódi csodatévő vagy egy jólelkű egyházi személy?

Szétosztotta mindenét

Szent Miklós gazdag kereskedő család sarjaként született 270-ben, a mai Törökország területén. Püspök nagybátyja már 19 évesként pappá szentelte. A svájci Sion kolostorának apátja lett, végül a törökországi Müra püspöke. Amikor megtért, szülei vagyonát szétosztotta, már életében a gyógyszertárosok és a hajósok védelmezőjeként emlegették. 73 évesen hunyt el, kétszáz évvel később templomot emeltek a tiszteletére Konstantinápolyban. Amikor Mürát 1087-ben elfoglalták a szeldzsuk törökök, maradványait tisztelői az itáliai Bariba vitték, ott bazilika is őrzi a nagylelkû püspök nevét.

Elcsattant a pofon

I. Konstantin római császár 325-ben összehívta az első nikaiai zsinatot. Ez volt a keresztény egyház püspökeinek első tanácskozása, ami a későbbi zsinatoknak is mintául szolgált. Itt komoly egyházi vitát kellett tisztázni, nevezetesen azt, hogy Jézus egylényegű-e az Atyaistennel vagy hasonlatos hozzá. Miklós hithű keresztényként következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy Jézus és Isten egy azon szinten említhetők, amit a többség osztott is, de mégis pattanásig feszült a hangulat.

A legenda szerint Miklós egyik ellenlábasa, Arius megjegyzésein háborodott fel – aki eleve eretnek nézeteket vallott és tagadta a Szentháromság tanát –, mire dühében felpofozta. A váratlan közjátékot döbbent csend fogadta. Miklóst még a zsinaton elítélték, de a végére felmentették. Neve azonban nem került a zsinati részvétel aláírói közé.

Holtában is csodát tett

Számos legenda szól Miklós ön­zetlenségéről. Egy elszegényedett nemes hiába próbálta férjhez adni három lányát, megfelelő hozomány nélkül ezt nem tehette.

A lányokra sanyarú sors várt, meg­­élhetési prostitúcióból kellett megélniük. Miklós titokban akart segíteni raj­tuk: há­rom éven át egy-egy arannyal teli harisnyát engedett le a kéményükön, az apának vagyona, a lányoknak férje lett. Amikor az apa elcsípte, és nem győzött hálálkodni, Miklós annyit mondott, csak Istennek tartoznak köszönettel. Egyszer, jeruzsálemi zarándokútján szörnyű vihar kerekedett a tengeren. Miklós látta, ahogy a mellettük lévő hajóról két matróz a vízbe esett.

A püspök utánuk vetette magát, a fedélzetükre húzta, és az árbóchoz kötözte őket a köpeny­övének segítségével – a legenda szerint még a rudat is kiegyenesítette. Azóta a viharba keveredett hajósok Szent Miklóshoz fohászkodnak. Volt, hogy egy férfi gyermekáldást kérni indult el hozzá, de mire odaért, a püspök már halott volt. A holttestet takaró vászonból ereklyeként elvitt egy darabot, a következő év december 6-án fia született.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714038012
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714038012
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161135_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Amerika átadta a szuperfegyvert Ukrajnának, nincs visszaút

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714038012
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160173_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal