Kísérleti állatokat adunk el Észak-Koreának

Főként gyógyszereket és vélhetően kísérletekhez szükséges állato­kat adunk el Észak-Koreának. 24,5 millióért antibiotikumot veszünk.
Főként gyógyszereket és vélhetően kísérletekhez szükséges állato­kat adunk el Észak-Koreának. 24,5 millióért antibiotikumot veszünk.

Évtizedek óta tartozik Magyarországnak a sztálinista rezsim, amely még a Kádár-rendszer alatt kért hitelt hazánktól. Az adósság összege 29,63 millió transzferábilis rubel volt – a szocialista országok e pénznemben vezették adósságaikat 1964 és 91 között –, ami ma már 815 millió forint. Ez jó eséllyel tartozás is marad.

„Ennek rendezése mindmáig nyitott kérdés. Tekintettel a jelenlegi feszült politikai helyzetre, nem is számíthatunk az adósság rendezésére a közeli jövőben” – sommázta a Borsnak a külügyminisztérium.

4,4 millió forintért vásárolt emlősöket Magyarországról a rezsim © MTI/EPA, Thinkstock

Az elmúlt években egyébként is többször „kisegítettük” Kim Dzsong Un országát egy-egy kisebb üzlettel, de ezek jellemzően magáncégek ügyletei. Adtunk el fát, folyadékszivattyút, elektromos jelzőkészüléket, lengéscsillapítókat (tavaly 2,1 millió, 2015-ben 11,1 millió forintért), de vásároltunk mi is a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságtól tévékamerákat száztizenhétmillióért.

Itt még nincs vége, néhány magyar cég idén is üzletel Észak-Koreával. „Megközelítőleg hétmillió forint értékű, alapvetően gyógyszeripari kivitelről van szó. Ez egyrészt élő emlős állatokat (4,4 millió forint), másrészt terápiás vagy megelőzési célra szolgáló gyógyszereket jelent. 24,5 millió forintos behozatalunk teljes egészében szulfonamidokat tartalmaz. Ezeket ismereteink szerint bakteriális fertőzések kezelésére használják” – részletezi a tárca.

A magyar diplomácia arra is gondolt, ha Donald Trump beváltja az ígéretét, és megszakít minden kereskedelmi kapcsolatot az Észak-Koreával üzletelő országokkal: „Ha ez az amerikai félnek fontos, készek vagyunk bármikor olyan jogszabály meghozására, amivel ezt leállítjuk, de nem hisszük, hogy a mi hétmillió forintos exportunkon múlik a rezsim fennmaradása” – jegyezték meg.

Jelenleg egyébként egyetlen magyar állampolgár sem él Észak-Koreában.