Aktuális

Kirepült a fészekből a gyerek? Keressen magának hobbit!

Bors

Létrehozva: 2018.02.21.

<p>Mit kezdjek magammal a gyerek nélkül? A fiatalok elköltözése otthonról normális dolog, a szülőket mégis gyakran megviseli. Az elválás nem várt dolgokat hozhat ki a szülőből.</p>

Forrás: Thinkstock

„Mikor költözöl már el? Meddig akarsz még a szüleid nyakán lógni?” Bár a szülők sokszor hangoztatják ezt, mégis megviseli őket gyermekük elköltözése, ami a fiataloknak is igazi próbatétel.

De mégis meddig élvezik a magyar fiatalok a „mamahotelt”? Az Eurostat szerint 2012 óta folyamatosan növekszik a szülői fészekben maradó fiatalok aránya társadalmunkban. A 18-34 éves korosztály tagjainak közel 44 százaléka lakik otthon – derült ki a kutatásból. A felmérés szerint országunkban az uniós átlaghoz viszonyítva négy évvel később költöznek el a fiatalok. 

– A probléma az, hogy mindkét fél ragaszkodik a másikhoz, még akkor is, ha szóban más hangzik el. Ilyenkor követhetjük el azt a hibát, hogy a gyerme­künket próbáljuk arról meggyőzni, hogy mennyivel jobb otthon – mondta lapunknak Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta.

Anyagi szempontból valóban jobban járunk, ha együtt él a család, hiszen a felnőttkorú, keresőképes gyereknek nem kell súlyos pénzeket kiadnia albérletre, ráadásul a mama még meg is főz helyette. 

– Mindenképp fontos elfogadnunk a tényt, hogy a felnőtt gyermekeinknek már nem otthon van a helye, főleg akkor nem, ha már meg tudna állni a saját lábán is. Ezt már a húszas években is nyomatékosíthatjuk, és amint elvégezték az iskolát, és munkába álltak, noszogassuk őket, hogy ideje költözni – magyarázza a szakértő.

Az elköltözés után a legtöbb családnál megnövekszik a telefonszámla, ami normális dolog, de az édesanyáknak gyakran ez sem elég, ekkor kezdik el hívogatni a gyereküket. A természet velejárója, hogy a fiatalok a hirtelen jött szabadságot élvezik, és egyre ritkábban tárcsázzák szüleik számát. Ha az édesanya ekkor nem tudja visszafogni magát, elindul a lavina. 

– A ritkuló telefonhívások miatt kialakulhatnak úgynevezett érzelmi zsarolások. Ilyen például az is, ha a gyerek pár napig nem keresi a szülőt, majd amikor végre megcsörren a telefon, sértetten szól bele: „már nem is foglalkozol anyáddal”. Ez semmiképp sem jó, mivel lelkiismeret-furdalást kelt, ami egyenes út a kényszeres kapcsolattartáshoz. Legjobb, ha a szülő a pozitív oldalát látja meg a kirepülésnek: azt az időt és pénzt, amit a gyerekre fordítottunk, most magunkra is költhetjük. Kereshetünk új hobbit, többet foglalkozhatunk magunkkal vagy akár utazhatunk is. Emellett persze ugyanúgy részesei leszünk a gyermekünk életének, mint eddig, csak kölcsönös, de nem rámenős kapcsolattartás kell hozzá – árulta el a család-pszichoterapeuta.

Endrei Judit: Nemcsak a kicsi ad értelmet az életemnek

Endrei Judit jócskán olvasott az „üres fészek” szindrómáról, mert két huszonéves lány édesanyja. 

– Egyes szakemberek véleménye szerint a tünetek nagyon is hasonlítanak a nagy veszteség, a gyász tüne­tei­hez. A gyerme­kek végleges kirepülése után alakul ki, főleg az anyákat érinti. Amikor elcsendesül a ház, amikor egyik pillanatról a másikra megszűnik a napi rutin a gyermek körül, amikor már nem érezzük, hogy szükség van ránk, akkor jelentkezhet ez az érzés – fejtegeti Korhatártalanul 50 után is aktívan című könyvében. 

– Van, akit ez a hiány nagyon megvisel, van, akit szó szerint felemészt az érzés, egészen a depresszióig is eljutva. Az elhatalmasodó fájdalmat megélő szülők sokszor azon kapják magukat, hogy azt érzik, nem maradt semmi az életükben, ami értelmet adhatna létezésüknek. Nálunk most üresedik a fészek, sőt most már lassan üressé is válik. Bennem ez nem kelt negatív érzelmeket, talán pont azért, mert a gyermekeim mellett is sikerült teljes éle­tet kialakítanom, nem csak ők adtak-adnak értelmet az életemnek.

Nagy Feró: Majdnem a nyakunkon maradt

Nagy Feróéknál nem okozott különösebb gondot a különválás, noha nejével sokat vártak arra, hogy újra kettesben legyenek. – Engem nem érintett meg a gyerekek „fészekelhagyása”, mert tudtam, hogy ez így van rendjén. Bár a nagyobbik fiam elég sokáig élvezte a szülôi otthon kényelmét. Azt gondoltam, hogy ő tuti a nyakunkon marad, de hál isten nem! – nevette el magát Feró, majd folytatta.

– Szépen sorban kirepültek, és saját életet kezdtek. Telefonon sem beszéltünk sokat, mert együtt dolgozunk. Na de az uno­kák! Az már más tészta. Ha három napig nem látom őket, már hiányoznak, és inkább csak miattuk hívom fel a gyerekeimet is – mondta az énekes.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173556_auto_resized.jpg
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714398909
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173258_auto_resized.jpg
vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714398909
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714398909
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714398909
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/9ttmkX3jnt-4TqSeJf7C5aBd8Ec4wbhmYcsQtlu1kz4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjNTJiMzY0YjMyNTQ3ODY5YzUwYzRkZWE1YzIwNDkx.webp
Gyilkosság

25 évet kapott a Deák téri gyilkos - megszólalt a kettős késelés egyik áldozatának édesapja

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lu7WAsfopw2aPn1A7z71rp-XZYNCtf7UDJLmFvRNxiI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZjNGY1NmMzZTI5OTQ3ZjE5MGY5MzhmMWIyN2ZiODgz.webp
Késelés

Bőnyi gyerekkéselés: megszólalt a szemtanú, ez volt az indok - Videó