Királyok is imádják Ferenc emukolbászát

Finom, koleszterinszegény, és a legalacsonyabb energiatartalmú hús az emué. Egyebek mellett ebből is készít ínycsiklandó kolbászokat a bátaszéki Stelcz Ferenc.
Finom, koleszterinszegény, és a legalacsonyabb energiatartalmú hús az emué. Egyebek mellett ebből is készít ínycsiklandó kolbászokat a bátaszéki Stelcz Ferenc.

Kevesen tudják, hogy az egyik legfinomabb, legporhanyósabb hús az emué. Szerte a világon szanatóriumok, reformkonyhák, drága vendéglők ajánlják az étlapjukon.

Stelcz Ferenc bátaszéki húsfeldolgozójában készített már bi­­valyból, vaddisznóból, szarvas­ból és emuból is kolbászt. Kiváló munkájáért Termékdíjjal is kitüntették már.

– Utóbbiból már pörköltet is et­­tem, ami fantasztikus volt – mond­ja a Borsnak Ferenc, aki büsz­kén újságolja, hogy a szarvas­­­kolbászából nemrég a szaúdi királyi család is falatozott.

© Fotó: Shutterstock

– Az emu húsa elég drága, kilója önköltségi áron háromezer forint körül van, ám semmilyen, baromfira jellemző betegsége nem ismert, s gyakorlatilag vágásig felnevelhető védőoltás nélkül – árulja el Stelcz Ferenc.

Az emu tizennégy hónaposan lesz vágásérett, és addig majdnem annyit eszik, mint egy marha. Ám mindezek ellenére nem hízik el, súlya negyven-hatvan kiló. Ami érdekes, hogy az összes zsírt, ami nagyjából tíz kiló, a hátsóján hordja.

Nyúlból is csinálnak

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, hogy hazánkban milyen állatok húsából készíthető kolbász. Ide tartoznak a vágóállatok és baromfik, sőt a hal is. Így akár kecskéből, bivalyból, szamárból vagy nyúlból is készíthetünk ilyen finomságot. Magyarországon kutyákat nem lehet feldolgozni, ám Olaszországban például készülhet belőlük kolbász. 

© Fotó: AFP/Europress