Az esküvői szezon kellős közepén járunk. A menyegző senkinek sem egyszerű feladat: az ifjú párnak és a násznépnek is okoz fejtörést, csak éppen más szempontból. Mi legyen a menü? Milyen innivalók legyenek? Mit vigyen ajándékba a vendég a párnak? Kis magyar lagzikörkép.
Gyűlölt ajándékok
Kávéfőző, pohár- és étkészlet, sorsjegy, ágynemű – ha nem szeretnénk, hogy a friss házasok kínosan mosolyogjanak, ezeket a nászajándékokat elfelejthetjük. A KártyaPláza.hu friss felmérése szerint ugyanis ezeket utálják a legjobban a magyar párok. „Mi két pezsgőspohárszettet is kaptunk. Sosem fogjuk elővenni, nem is szeretjük a pezsgőt” – mondta a Borsnak a tavasszal házasodott budapesti Rebeka.
Alkudoznak
A szállásadók kétharmada tapasztalja, hogy megpróbálkoznak az alkudozással a párok. Tízből csupán egy lehetséges esküvői helyszínen mondták azt, hogy soha nem kíséreltek meg náluk egy kis kedvezményt kicsikarni a cehből. Az ügyeket jellemzően közösen intézik a jegyesek, ha mégsem, akkor tipikusan a menyasszony veszi kézbe a dolgokat.
Eladó a menyasszony
A házasulandók 60 százaléka számít az ajándékok mellett pénzre is. A KártyaPláza.hu adatai szerint a párok egyharmada 10-20 ezer forintot remél egy vendégtől, de a násznép sokszor bőkezűbb, mint amire számítanak, a résztvevők 43 százaléka 20–30 ezer forint közötti összeget tesz a borítékba.
Kupicaözön
Hiába, pálinkás nemzet vagyunk! A Szallas.hu hozta nyilvánosságra a héten a felmérését, miszerint az italok közül a pálinka fogy legjobban a magyar esküvőkön. Réka, aki két éve házasodott, azt mesélte, hogy már a főétel előtt rá kellett szólniuk a pincérekre, hogy kevesebb pálinkát vigyenek bizonyos asztalokhoz. – Néhányan már a leves után azzal dicsekedtek, hogy nyolc körön túl vannak, és nem akartuk, hogy túl hamar elboruljanak – idézte fel. A második helyen holtversenyben a bor és a sör áll.
Leves, nyakleves, potty
Csókok mellett gyakran pofonok is elcsattannak. Előfordult, hogy az újdonsült feleség kevert le egyet a férjének, de a vendégek is egymásnak esnek olykor. – Egy alkalommal a friss házasok úgy összekülönböztek az éjszaka folyamán, hogy végül külön szobában hajtották álomra a fejüket – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketingmenedzsere. Volt, amikor a kórházban ért véget a buli: a menyasszonyrablás után az arát a földre ejtették.
Éjfélkor káposzta
Bár a legtöbb esküvőn éjfélre már dugig eszik magukat a vendégek a klasszikus húsleves, pörkölt, sültestál, aprósüti, torta menüsortól, a magyar hagyományosan szereti még tovább feszíteni a húrt (meg a nadrág derekát). A lakodalmak felében töltött káposzta az éjféli menü, a bulik egyötödén hidegtálakat tesznek ki, minden tizedik esküvőn pedig már éjfélkor elkezdik a morzsapartit, vagyis a vacsora maradékát szolgálják fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.