Kincsként őrzi John Lennon aláírását László

Az ország legnagyobb Beatles-gyűjteményét őrizgeti otthonában a komlói Nyitrai László. Az 55 éves férfi lakásában mozdulni is alig lehet a relikviáktól.
Az ország legnagyobb Beatles-gyűjteményét őrizgeti otthonában a komlói Nyitrai László. Az 55 éves férfi lakásában mozdulni is alig lehet a relikviáktól.

Fotók, kották, újságcikkek, bakelitlemezek elképesztő mennyiségben – így éli mindennapjait László, aki 12 éves kora óta rajongó.

– Akkor megszereztem a Love Me Do slágerét tartalmazó kislemezt, azóta nem szabadulok. Nézzen körül, belefulladok a több ezer relikviába – mondta a Borsnak a szobafestőként dolgozó László, aki alig várja, hogy letegye az ecsetet és visszavonuljon a relikviái közé.

– Ilyenkor előveszem a gitáromat és a kottákat, majd pengetek egy picit. A hetvenes években nem volt könnyű beszerezni a dolgokat, a sors és néhány idősebb rajongó is segített, hogy ennyi mindenhez hozzájussak.

A gigantikus gyűjteményben már ő is alig ismeri ki magát. Vannak itt könyvek, kazetták, újságok, szemüvegek, ruhák és a legnagyobb kincs, egy eredeti John Lennon-aláírás is. Egy ismerősétől kapta, szerinte rengeteg pénzt érhet, de soha nem válna meg tőle. A gyűjteményt jelenleg csak László láthatja, korábban több tárlata volt Komlón, sőt Pécsen is.

László mindent, szó szerint mindent összegyűjtött, aminek köze van az együtteshez, így még egy Beatles-radír is van a birtokában.

László gyűjtőszenvedélye John Lennon halálával fokozódott, ô volt a nagy kedvenc. – Nem túlzás azt mondani, hogy ő volt a Beatles motorja. Amikor lelőtték, sírtam! – mesélte László, akit a Tisztelet Komlónak Egyesület felhívására komlói legnek jelöltek egy készülő kiadványhoz.