Aktuális

Kincsem után halt a trénere

BLN

Létrehozva: 2017.04.02.

<p>A Nagy Ervin főszereplésével játszott mozifilmben talán el sem hangzik Hesp Róbert neve, pedig a férfi nem tudta fel­dolgozni a telivér elvesztését.</p> <p></p>

Senki sem gondolja, hogy a Titanic is úgy süllyedt el, hogy DiCaprio közben fogta Kate Winslet kezét. Ez egy romantikus, kalandos történet Kincsem legendája köré szőve, felesleges számon kérni rajta a történelmet – hűti le a háborgókat Sereg András lósportszakértő, a Racing Portal főszerkesztője. Mert miközben a nézők imádják Herendi filmjét, a lovasok egy része a hitelességet kéri számon. Hogy a hárommilliárdos büdzséből készülhetett volna szakmaibb film az ötvennégy versenyéből ötvennégyet nyerő csodakancáról.

Mi nem stimmel?

Például aligha volt 1876-ban startgép, mint a filmben. Az igazi Blaskovichra pedig – szemben Nagy Ervin macsós alkatával – kifejezetten törékeny, alacsony emberként emlékeznek. – Szó sem volt arról, hogy Kincsemre egy lóvásárban licitált volna, hiszen az ő kezei között született, ő nevelte fel – folytatja Sereg. – És sosem emelt volna kezet a kancára.

A macska, akit Kincsem a hátára is felengedett, a valóságban is létezett, de a valódi nevét nem tudjuk. A telivér szabályosan megmakacsolta magát, ha nem volt a közelben a barátja. A boulogne-i kikötőben az istálló teljes személyzete az elkóborolt macskát kereste, mert Kincsem nélküle nem akart rajthoz állni.

Jellemző a ló tekintélyére, hogy az 1878-as angliai Goodwood Cupon a vetélytársak döntő többsége – tartva a leégéstől – egyszerűen visszaléptette a lovát. Kincsem an­gol trénere, Hesp Róbert – neve talán nem hangzik el a filmben – pedig olyan közel állt leghíresebb tanítványához, hogy 1887-ben, amikor Kincsemmel kólikaroham végzett, harminckilenc nap múlva ő is elhunyt.

Kisbér sikeresebb lehetett

Kincsem legnagyobb csodája, hogy 900-tól 4000 méterig minden távon futott és győzött.

– Ez a lovaknál ritkaság. De akkora versenyeket nem futott, mint az egy évvel korábban született Kisbér, aki az Angol Derby történetében máig az egyetlen magyar tenyésztésű, győztes telivér. Már egyéves korától Angliában készült, 1876-ban pedig magyar színekben megnyerte az Epsom Derbyt. Kincsem nem, mert nem vitték oda. Ki tudja, mi lett volna, ha mégis? – teszi fel a kérdést a szakértő.

Persze Kincsem listája is szép: futott Frankfurtban, Hannoverben, Bécsben, győzött a Deauville-i Nagydíjon, és máig ő a legismertebb magyar ló. Kancaként verte a legnagyobb csődöröket még akkor is, ha napokon át kellett zötykölődnie egy hatvanfokos vasúti kocsiban Franciaországig. 

Imperial meghódította Amerikát

Erőtlen, gyenge csikó volt Imperial, alig bírt felállni születésekor, 1960-ban. Mégis pá­ratlanul sikeres pályát futott be: kétévesen megjárta Prágát, Bécset, később Münchenben, Malmőben is győzött.

– Hihetetlenül tudott gyorsulni. Ha le is maradt, rövid idő alatt az élre tört. Huszonötből húsz győzelme volt – mondja Sereg. – Az abszolút szenzációt az 1963-as washingtoni meghívás jelentette: nem ért el helyezést, mégis szupersztárként tért haza. Tele volt a Magyar Derby, húszezren látták Imperialt, még Kádár is megnézte.

A sok utazás és versenyzés kikezdte az aranysörényű telivér gyengélkedő szervezetét, de így is matuzsálemi korban, 29 évesen hunyt el.

Overdose a legutóbbi sztár 

Gyakran hallom, hogy a média fújta fel Overdose képességeit. Hetvenéves, tapasztalt versenybírák emlegetik a mai napig, hogy nem láttak olyan gyors lovat, mint ő – tromfol a szakíró.

Dózi egyik magyar kortársa, Steady As a Rock is nagyon eredményes volt. Épp aznap, amikor Overdose másfél év után újra pályára lépett 2010-ben, Pozsonyban, Steady a lábát törte. Overdose mintegy fél hosszal nyert az 1000 méteres távon, újabb sikerével pedig tizenhárom futamot követően sem talált legyőzőre.  

Négy-öt évesen nyugdíj

A lovak nem bírják az utazást. Van, amelyik lázas lesz a repüléstől vagy nagy súlyvesztéssel száll le, és sokáig tart visszahozni a formáját. Egy jó futtató a sikeres alkalmazkodáshoz két-három héttel a verseny előtt a helyszínre viszi lovait, de a minimum három nap. A ló ugyanis első éjjel nem alszik, másnap nem eszik.

Az angol telivérek ideje hamar lejár. Bár kétévesen nyerget kapnak, négy-öt évesen már nyugdíjasok. És hogy utódaik örökölhetik-e képességeiket? Imperialnak 350 ivadéka született, de apja sikereit egy sem érte el. Overdose 60 csikója mostanában mutatkozik be.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163058_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714077614
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156962_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156400_auto_resized.png
hirtv.hu

Donáth Anna: Nem ez a cél, hogy egymás torkát kettéharapjuk + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160167_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714077614
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros