Kimutatták: az egész világ szennyeződött a nukleáris katasztrófában

Bár már több mint 6 év telt el a Japánban történt fukusimai atomkatasztrófa óta, az óceánok és a légkör az egész világra kiterjeszti a káros sugárzást.
Bár már több mint 6 év telt el a Japánban történt fukusimai atomkatasztrófa óta, az óceánok és a légkör az egész világra kiterjeszti a káros sugárzást.

Noha már hat éve, hogy bekövetkezett Japánban a Fukusima Daiicsi atomerőmű katasztrófája, a 2011. március 20-i nukleáris balesetsorozat a mai napig érezteti a hatását a helyszínen. A sugárzás magas mértéke annak is köszönhető, hogy az erőműből a mai napig szivárog a radioaktív anyag - írja a The Daily Star.

Ráadásul egy norvég intézet kutatása most felfedte, milyen hatással is volt - és a mai napig van - pontosan Földünkre ez az esemény. Bár a vezető kutató, Nikolaos Evangeliou szerint a világot érintő sugárzás 80 százaléka az óceánokban, valamint az Északi- és Déli-sarkon koncentrálódik, a röntgensugárzás hosszú évtizedek alatt növeli a rák kockázatát mindenhol.

A kutatás szerint a fukusimai katasztrófa 0.1 millisievert extra sugárzást jelentett minden egyes élőlénynek a bolygón (Japánban természetesen jóval többet). Összehasonlításképp: a britek például évente 2.7 millisievert háttérsugárzásnak vannak kitéve a szigetországban. Mondhatnánk: ehhez képest a 0.1 szinte semmi - ugyanakkor vegyük hozzá, hogy ez egyetlen esemény hatása szinte az összes emberre!

A tudós szerint az állatvilágra egyelőre sokkal pusztítóbb hatása van az atombalesetnek. Jelentősen csökkent a madarak, a rovarok és egyes emlősök létszáma szerte a világon.