Kilökte az ablakon kislányát a paranoiás tatabányai nő

Agysérülései miatt örök életére fogyatékos marad a kis Johanna, akit a saját édesanyja lökött ki az ablakon Tatabányán. Az asszony lánya születésétől fogva furcsa nevelési elveket vallott: magához láncolta, és még óvodába sem vitte a gyermekét.
Agysérülései miatt örök életére fogyatékos marad a kis Johanna, akit a saját édesanyja lökött ki az ablakon Tatabányán. Az asszony lánya születésétől fogva furcsa nevelési elveket vallott: magához láncolta, és még óvodába sem vitte a gyermekét.

Az első nyilvános tárgyalást tartják, egyben várhatóan ítéletet is hirdetnek csütörtökön J. Sz. Nóra ügyében, aki 2014. március 18-án kilökte lakásuk ablakából hatéves kislányát, majd a gyermek után vetette magát. A vádiratból eddig nem ismert részletek derültek ki, amelyek némileg magyarázatot adnak az ép ésszel felfoghatatlan cselekményre.

© Fotó: Thinkstock

A most 40 éves asszony 2008-ban szülte meg kislányát, a házaspárnak Johanna volt az egyetlen gyermeke. A vádirat szerint a nő „visszahúzódó, antiszociális életvitelre rendezkedett be, a lakásba senkit nem engedett be, gyermekét is kezdte magához láncolni, őt a lakásban tartva nevelte, gondozta. Távol tartotta az óvodától, mert ok nélkül attól tartott, hogy ott bántalmazzák, kiközösítik.”

Nóra nem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot az óvoda vezetőjével sem, így írásban jelezték a gyámhivatal felé a hiányzások tényét. A járási gyámhivatal határozatot hozott és eljárást indított Johanna védelembe vételére. Az anyában egyre növekedett a félelem, hogy az eljárás végén a kislányát ki­emelik a családból. Aggodalmas, kétségbe esett és paranoiás állapotába került, majd 2014. március 18-án este összeveszett a munkából hazaérkező férjével és kislányával bezárkózott a gyerekszobába. Johannát kilökte a 8,6 méter magasan lévő ablaknyíláson. A gyermek a járdára esett, elsőként a feje és mellkasa érte a földet, életveszélyes sérülést szenvedett. A vádirat szerint „az elszenvedett agysérülések miatt a sértettnél a gyógyulási folyamatot követően is funk­ciókiesés, funkciókárosodás marad vissza, amely maradandó fogyatékosságot jelent”.

Az anya is kiugrott az ablakon, ő is súlyos, nyolc napon túl gyógyuló csonttöréses és zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az elsőfokú bíróság ember­ölés kísérlete miatt 11 év fegyházbüntetésre ítélte, amely ellen ügyvédje felmentésért fellebbezett. Most a Győri Ítélőtábla dönt az ügyben.

Nem sokkal a tragédia után a Borsnak nyilatkozott a nő férje, J. Sándor. Akkor még ő is azt hitte, hogy véletlen baleset történt, és Johanna annyira önfeledten mókázott az édesanyjá­val az ablak melletti kanapén, hogy a nagy heveskedésben véletlenül kizuhant a nyitott nyílászárón.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Kapcsolódó véleménycikkünket ide kattintva olvashatja!