Kiderült, ki lesz az új francia kormány feje

A nemrég megválasztott francia államfő hétfőn nevezte ki Edouard Philippe-et kormányfőnek. A normandiai Le Havre jobboldali polgármesterének kinevezését hétfőn Alexis Kohler, az elnöki hivatal új vezetője jelentette be.

A 46 éves Edouard Philippe a kormányfői tisztséget december óta betöltő szocialista Bernard Cazeneuve-öt követi a miniszterelnöki székben. Első feladata az új francia kormány összeállítása lesz, ennek tagjait kedden nevezi meg az elnöki hivatal.

A kinevezéssel Emmanuel Macron nem titkolt célja a jobboldal destabilizálása és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak szétrobbantása a júniusi nemzetgyűlési választások előtt.

Közben Angela Merkel nyilatkozott az új francia államfő kapcsán, a német kormányfő kiemelte, hogy nyitott Emmanuel Macron felvetéseire és mindent megtesz azért, hogy Németország és Franciaország közösen hozzájáruljon az Európai Unió fejlődéséhez. Az együttműködés alapja a barátság és a kölcsönös tisztelet, ami azt is jelenti, hogy Németország nem viselkedhet "kioktató" módon Franciaországgal.

"Én leszek az utolsó, aki megmondja Franciaországnak, hogy mit kellene tennie" - idézi az MTI Angela Merkelt.