Ki akarták rabolni Petőfi Sándor kriptáját

Pontosabban azt a sírkamrát, amelybe Morvai Ferenc a Barguzinban talált csontokat eltemettette.
Pontosabban azt a sírkamrát, amelybe Morvai Ferenc a Barguzinban talált csontokat eltemettette.

A nemzeti ünnepen vonult fel a Megamorv-Petőfi Bizottság a tavaly, Budapesten felavatott Petőfi-sírnál. Mint ismeretes, az 1989-ben Barguzinban kiásott, Petőfi Sándornak tulajdonított csontokat egy negyvenmázsás szarkofágban temették el, két speciális jeladóval felszerelve. Az egyik jeladó azonban egy hónapja riasztott. Morvai Ferenctől, a Petőfi Bizottság elnökétől megtudtuk, a tettesek flexszel próbálták meg szétfeszíteni a méretes szarkofágot, de nem jártak sikerrel, mert a biztonsági emberek megzavarták őket.

– A temetés óta ez volt az egyetlen kísérlet, hogy Petőfi Sándor nyughelyét megzavarják. Ugyanakkor ezzel egy időben a nagyrédei irodámból ellopták azt a winchestert, amin a Petőfi-kutatással kapcsolatos összes információt tároltuk. A rendőrségen természeten feljelentést tettünk – mondta a Borsnak az elnök.

A kisebb rendbontásokat leszámítva úgy tűnik, a maradványok – bárkié is legyenek –, békében nyugodhatnak a temetőben. Ko­rábban a Budapesti Temetkezési Intézet ugyan még ellenségesen állt a búcsúztatáshoz, azzal az indokkal, hogy Morvai Ferenc nem nyújtotta be a megfelelő dokumentumokat a temetéshez. Az el­nök lapunknak hozzátette, hogy nemrégiben kapott egy levelet az intézettől, miszerint huszonöt évre előre kérik a sír bérleti díját:

– Mi úgy ítéltük meg, hogy ezzel legalizálták Petőfi Sándor végső nyughelyét a temetőben – vélekedik Morvai.

Azt is megtudtuk, hogy az 58-as parcellában levő sír azóta za­rándokhellyé vált: mindig van friss virág rajta. Többen is jelezték Morvainak és munkatársainak, hogy­ha problémájuk van, oda járnak imádkozni vagy mécsest gyújtani. A sír­hely népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint hatvan civil szervezet jelezte csatlakozási szándékát a Petőfi Bizottsághoz.